Lekka sałatka jako pełnowartościowy posiłek? To możliwe!

Sałatki do 500 kcal – kilka powodów, dla których warto je jeść! Przepis kulinarny
Sałatki do 500 kcal mają wiele zalet. Jedną z nich jest to, że nie ma sztywnych przepisów – można je dowolnie modyfikować, albo wykorzystać to, co ma się w lodówce i połączyć różne składniki w zależności od upodobań czy wykorzystać akurat dostępne na rynku warzywa i owoce. Kluczowe są odpowiednie proporcje dodatków: białka, węglowodanów i tłuszczu. Podstawę sałatki zawsze powinny stanowić różnokolorowe warzywa, do nich powinniśmy dodać białko w postaci mięsa, ryb, jajek, sera lub tofu.

Następnie węglowodany złożone, np. ciemne pieczywo na zakwasie, kasza, ryż lub makaron. Na koniec - zdrowe tłuszcze czyli oliwa z oliwek, orzechy, nasiona. Warto pamiętać również o dodatku produktów określanych mianem superfoods,  np. komosa ryżowa, nasiona chia i przeciwzapalne przyprawy jak kurkuma, imbir czy ostra papryczka.

– Posiłek musi zawierać odpowiednie proporcje makroskładników, czyli białka, węglowodanów i tłuszczu. Każdy z nich odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia, a odpowiednie ich proporcje obniżą ładunek glikemiczny dania – podkreśla dietetyczka, Aneta Korzeniecka. Białka są budulcem tkanek, takich jak mięśnie, skóra, kości i narządy wewnętrzne. W pełnowartościowym posiłku, jakim może być również sałatka, powinny stanowić ok. ¼ talerza (ok 100/200 g). Węglowodany złożone, będące głównym źródłem energii oraz błonnika pokarmowego, powinny również stanowić objętościowo około ¼ naszego talerza. Równie ważnym składnikiem każdego dania są zdrowe tłuszcze. Niektórzy się ich boją, tymczasem są one niezbędne m. in. do wchłaniania niektórych witamin, jak A, D, E i K, które są rozpuszczalne tylko w tłuszczach. Dlatego do każdej sałatki należy dodać 1 łyżkę dobrej jakości oliwy oraz garść różnorodnych orzechów i pestek. Poniżej pierwszy przepis na lekka sałatkę od szefa kuchni marki House of Asia, stworzony we współpracy z dietetyczką.

Pożegnaj się z nudą na talerzu
Jeśli chodzi o sałatki, warto kierować się zasadą: im bardziej kolorowo, tym lepiej. Stawiając na różnorodność składników mamy pewność, że dostarczymy sobie ważnych składników z każdej grupy kolorystycznej. Z drugiej bowiem strony, jedzenie nawet najzdrowszej sałatki, ale codziennie takiej samej, w konsekwencji nie przysłuży się naszemu zdrowiu.

Biorąc to pod uwagę, sałatki mogą się stać naszym największym sprzymierzeńcem w walce z nudą na talerzu. Pozwalają się otworzyć na kreatywne połączenia smakowe i cieszyć się różnorodnością diety. Sałatki to okazja do odkrycia prawdziwego bogactwa kulinarnych aromatów, kształtów i konsystencji. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i zastosowanych składników. Sprawdźcie przepis na sałatkę w wersji egzotycznej, z mango i krewetkami.

Sałatka z mango i krewetkami

  • Ilość porcji: 1
  • Czas: 20 minut
  • Poziom ostrości: 2
  • Wartość energetyczna: 462 kcal
  • Makroskładniki:
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 45 g

Składniki:

  • 1 łyżka pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w zapałki
  • 1 sałata rzymska baby
  • 6 oczyszczonych krewetek 16/20
  • 1 łyżka pokrojonej kolendry
  • 5 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 1/2 średnio dojrzałego mango pokrojonego w grubsze zapałki

Sos:

  • 2 łyżki Pulpy z mango Alphonso QF Quality Food
  • 2 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
  • 1 łyżeczka Musztardy oryginalnej dijon Maille
  • 1 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki.
  2. Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem.
  3. W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i wcześniej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat