Lekkie dania na lato od Vegeta Natur!

Kilka letnich przepisów kulinarnych - letnia patelnia, sałatka z serem feta.
Pełnowartościowe dania to podstawa dobrego samopoczucia nie tylko w upalne dni. Dzięki nim czujemy się nasyceni i pełni energii. Zawierają odpowiednią ilość składników odżywczych, które dodają nam witalności i gwarantują dobre samopoczucie. Lato to bogactwo sezonowych warzyw, które można wykorzystać w przygotowaniu pysznych i cieszących oko posiłków. Poznaj propozycję wakacyjnych dań od Vegeta Natur!

Letnia i lekka dieta
W sezonie letnim nie tylko zmienia się pogoda za oknem, której pozytywna aura poprawia nam nastrój, ale także nasza codzienna dieta. O tej porze roku chętniej sięgamy po lekkie potrawy, które są proste do przygotowania, a do tego pyszne, dzięki szeroko dostępnym sezonowym produktom takim jak, marchewka, pomidory, cukinia, kalafior czy fasolka szparagowa. Przygotujesz z nich ulubioną zupę lub świeżą sałatkę. Świeże warzywa będą doskonałe również do dań mięsnych lub ryb – możesz dodać świeżo pokrojoną paprykę lub pomidora, które podkreślą ich smak i nadadzą wyrazistości. Zawierają dużo witaminy C, a dodatkowo o tej porze roku smakują najlepiej!

Aromatyczne i kolorowe posiłki
Wybierając składniki do swoich ulubionych potraw, zwracaj uwagę na to, aby były świeże i dobrej jakości.  Twoje danie stanie się dzięki nim bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Idealne w doprawieniu letnich obiadów czy przekąsek są produkty Vegeta Natur. Można je wykorzystać w potrawach mięsnych, zupach, potrawkach oraz sałatkach. Co więcej, naturalne przyprawy smakują lepiej w ulubionych potrawach i takie są właśnie produkty Vegeta Natur. Stworzone dzięki połączeniu najnowszych technologii z naturą, zawierają wyłącznie naturalne składniki: warzywa, przyprawy, zioła, sól morską.

Szukasz pomysłu na lekki posiłek dla bliskich? Zainspiruj się przepisami na letnie dania od Vegeta Natur.

Letnia patelnia

Składniki

  • 400 g piersi kurczaka
  • 400 g makaronu penne Podravka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 80 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 150 g cukinii
  • 150 g papryki czerwonej
  • 75 g pora
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (390 g)
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do złocistego kurczaka
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do pieczonych warzyw
  • sól do gotowania makaronu

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
  2. Piersi kurczaka kroimy w małe paski i doprawiamy Vegetą Natur do złocistego kurczaka. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso.
  3. Gdy kurczak uzyska lekko złocisty kolor zdejmujemy go na bok, a na tę samą patelnię dolewamy resztę oliwy z oliwek i wrzucamy marchew pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty.
  4. Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym dodajemy cukinię pokrojoną w paski oraz pora pokrojonego w plastry i smażymy kolejne 2 minuty.
  5. Warzywa doprawiamy VegetąNatur do pieczonych warzyw, dodajemy pomidory krojone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, dodając wodę w razie potrzeby.
  6. Na koniec do warzyw dodajemy mięso i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i podajemy przyozdobione listkami bazylii.

Sałatka z serem feta

Składniki

  • 250 g lodowej sałaty
  • 50 g rukoli
  • 50 g roszponki
  • 100 g pomidorów cherry
  • 150 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki Vegety natur do Sałatek i dipów (6 g)
  • 2 - 3 łyżki octu (lub soku z cytryny)

Sposób przygotowania

  1. Sałatę lodową myjemy i kroimy. Dodajemy umyte liście rukoli i roszponki oraz pokrojone w połówki pomidory koktajlowe.
  2. Ser feta odsączamy i kroimy w kostkę, wsypujemy do salaterki.
  3. Przygotowujemy dressing mieszając oliwę z oliwek z octem lub sokiem z cytryny, wodą oraz Vegetą Natur do sałatek i dipów. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
  4. Sałatkę można podawać z grzankami z masłem czosnkowym, które łatwo przygotujemy mieszając masło z Vegetą Natur z czosnkiem.

Fot. Podravka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat