Dawniej, z powodu ograniczonego dostępu do składników takich jak miód i przyprawy korzenne, był również wyznacznikiem wysokiego statusu społecznego i bogactwa.
Dziś piernik jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż unikatowe połączenie miodu i aromatycznych przypraw tworzy smak tak niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym innym. Oczywiście cały sekret tego wyjątkowego ciasta tkwi w jego składnikach i w odpowiednim przygotowaniu.
Ważne to, co w środku
Aby mieć pewność, że przygotowane przez nas ciasto będzie smaczne i długo zachowa swoja świeżość, potrzebujemy zadbać o dobrą jakość jego składników. Według Małgorzaty Sienkiewicz, dyplomowanego technologa żywności z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, niezwykle ważne jest zastosowanie w wypiekach odpowiedniego tłuszczu, który zapewnia ciastu idealną konsystencję i kruchość. Spółka Bielmar proponuje Palmę z Murzynkiem jako znakomity składnik piernika.
W przypadku piernika należy także pamiętać o przyprawach, to one właśnie mają decydujący wpływ na smak i aromat tego zimowego specjału. – Sięgając po przyprawę do piernika warto sprawdzić czy pozbawiona jest sztucznych dodatków i glutaminianu sodu – radzi Magdalena Słomka z firmy KOTÁNYI, specjalizującej się w produkcji naturalnych przypraw. Idealnie dobrana mieszanka nada piernikowi wspaniały korzenny aromat, którym możemy się cieszyć przez kolejne zimowe tygodnie.
Przepis na piernik świąteczny
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Cukier, miód, mleko, margarynę – rozpuścić. Mąkę, budynie, kakao i przyprawy – wymieszać. Rozpuszczony cukier z miodem, mlekiem i margaryną Palmą z Murzynkiem wymieszać z mąką. Dodać jajka i olejek. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Gotowe ciasto najlepiej odstawić przynajmniej na dobę.