Magia świątecznego piernika

Na święta idealny piernik.
Piernik – jako jedno z najstarszych ciast – wywodzi się z wielkich średniowiecznych bochnów chleba robionych na miodzie. Jest symbolem zdrowia i szczęścia.

Dawniej, z powodu ograniczonego dostępu do składników takich jak miód i przyprawy korzenne, był również wyznacznikiem wysokiego statusu społecznego i bogactwa.

Dziś piernik jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż unikatowe połączenie miodu i aromatycznych przypraw tworzy smak tak niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym innym. Oczywiście cały sekret tego wyjątkowego ciasta tkwi w jego składnikach i w odpowiednim przygotowaniu.

Ważne to, co w środku
Aby mieć pewność, że przygotowane przez nas ciasto będzie smaczne i długo zachowa swoja świeżość, potrzebujemy zadbać o dobrą jakość jego składników. Według Małgorzaty Sienkiewicz, dyplomowanego technologa żywności z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, niezwykle ważne jest zastosowanie w wypiekach odpowiedniego tłuszczu, który zapewnia ciastu idealną konsystencję i kruchość. Spółka Bielmar proponuje Palmę z Murzynkiem jako znakomity składnik piernika.

W przypadku piernika należy także pamiętać o przyprawach, to one właśnie mają decydujący wpływ na smak i aromat tego zimowego specjału. – Sięgając po przyprawę do piernika warto sprawdzić czy pozbawiona jest sztucznych dodatków i glutaminianu sodu – radzi Magdalena Słomka z firmy KOTÁNYI, specjalizującej się w produkcji naturalnych przypraw. Idealnie dobrana mieszanka nada piernikowi wspaniały korzenny aromat, którym możemy się cieszyć przez kolejne zimowe tygodnie.

Przepis na piernik świąteczny

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 25 dkg (1 kostka) margaryny Palmy z Murzynkiem,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 kg cukru,
  • przyprawa do piernika KOTÁNYI,
  • 30 dkg miodu,
  • 4 jajka,
  • 16 łyżek mleka,
  • olejek cytrynowy,
  • 4 budynie czekoladowe,
  • 1,5 łyżki kakao.


Sposób przyrządzenia:
Cukier, miód, mleko, margarynę – rozpuścić. Mąkę, budynie, kakao i przyprawy – wymieszać. Rozpuszczony cukier z miodem, mlekiem i margaryną Palmą z Murzynkiem wymieszać z mąką. Dodać jajka i olejek. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Gotowe ciasto najlepiej odstawić przynajmniej na dobę.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat