Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami

Makaronowe danie z tuńczykiem - przepis kulinarny.
Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad. Może spróbujecie go w tej wersji?

Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki na 4 porcje:
• 1 opakowanie tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek (160 g)
• 350 g krótkiego makaronu
• 200 g mozzarelli
• 30 g tartego parmezanu
• 100 ml śmietanki
• 100 g krojonych pomidorów bez skórki
• 1 ząbek czosnku
• szczypta oregano kilka listków bazylii
• 20 g oliwy z oliwek extra vergine
• sól

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.
3. Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.
4. Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

Fot. RIO MARE
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat