Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
• 150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
• 400 g makaronu
• 200 g sera np. cheddar
• 50 g parmezanu
• 50 g masła
• 40 g mąki
• 300 ml mleka
• 150 ml śmietany
• natka pietruszki
• sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.
2. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.
3. Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.
4. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Fot. RIO MARE
Informacja prasowa