Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Pomysł na zapiekankę.


Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:
• 150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
• 400 g makaronu
• 200 g sera np. cheddar
• 50 g parmezanu
• 50 g masła
• 40 g mąki
• 300 ml mleka
• 150 ml śmietany
• natka pietruszki
• sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.
2. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.
3. Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.
4. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Fot. RIO MARE
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat