Modne kuchnie z wyspą. O czym musisz pamiętać?

O czym musisz pamiętać projektując kuchnię z wyspą?
Kuchnia z wyspą! Jedno z popularniejszych i bardziej funkcjonalnych rozwiązań ostatnich lat. Pełni rolę blatu roboczego, stołu i równocześnie może być ozdobą. Wyspa kuchenna nie tylko pozwala na swobodne działania kulinarne, ale świetnie organizuje przestrzeń oraz… tworzy wyjątkowy klimat.

To rozwiązanie stale zyskuje na popularności i ma wiele zalet. Jednak nie każda przestrzeń pozwala nam na taką aranżację kuchni, np. ze względu na ograniczony metraż. Wyspa doskonale sprawdzi się w dużym, przestronnym pomieszczeniu lub w salonie z aneksem kuchennym. Ale są pewnie sprytne rozwiązania. Zobacz jakie!

Tradycyjna wyspa

Właściwie ma same zalety. Przede wszystkim świetnie wydziela strefy w jednym pomieszczeniu, co w przypadku kuchni z salonem jest idealnym architektonicznym rozwiązaniem. Jest ergonomiczna, ponieważ pozwala na wygodne działanie w kuchni, które niekiedy bywa skomplikowane i wymaga dobrej „infrastruktury”. Osoba gotująca może mieć dostęp do blatu roboczego z każdej strony, co usprawnia przygotowywanie posiłków.

Stanowi doskonały mebel na przechowywanie kuchennych akcesoriów i sprzętów. Wyposażona w szuflady pochowa: talerze, sztućce, garnki, kuchenne tekstylia, chemię gospodarczą czy drobne AGD.

Wyspa może być wyłącznie blatem roboczym lub zostać wyposażona w funkcję kuchenki. Płyta grzewcza wcale nie musi być zamontowana w ciągu szafek. Świetnie sprawdzi się także na samodzielnej wyspie. Warunek? Należy przewidzieć tu okap.

Okapy kuchenne marki Electrolux pomogą stworzyć idealną atmosferę do gotowania niezależnie od ulokowania płyty grzewczej. Wyspy mogą przybierać różny kształt i design: od minimalistycznych, przez industrialne po masywne w stylu na przykład rustykalnym. Mogą mieć blat drewniany, kamienny lub metalowy. I jest jeszcze coś, co wyróżnia wyspę kuchenną – to możliwość gotowania w gronie bliskich czy zaproszonych gości, co dziś nie jest już żadnym nietaktem, jeśli spotkanie ma charakter luźny, nieformalny. To mebel, który fantastycznie potrafi zintegrować domowników czy gości i zmotywować do wspólnego działania, a przy okazji urozmaicić wspólnie spędzony czas.

Barek

To świetna alternatywa dla wyspy. Ma mniej masywną konstrukcję, zatem świetnie sprawdzi się w mieszkaniach małych oraz średnich, oddzielając kuchnię od salonu. Może on być wyższy niż blaty kuchenne, przez co jest w stanie nieco zasłonić część roboczą kuchni. Wyposażony w półkę-nastawkę nasadzoną od góry, świetnie zamaskuje chaos na blacie powstały w wyniku prac kulinarnych, a blat półki będzie doskonałym miejscem na świeże zioła czy owoce, które mogą pełnić funkcję dekoracyjną. Barek doskonale może zastąpić stół, co w przypadku małego metrażu jest ważne. Wystarczy dostawić wysokie krzesła i miejsce do spożywania posiłków gotowe. Niewątpliwą zaletą barków jest ich stosunkowo nieduży koszt, ponieważ można wykonać je z płyty wiórowej, z pustaków czy po prostu płyty gipsowo kartonowej.

Mobilna wyspa

Jest idealnym kompromisem. Świetnie sprawdzi się w kuchni o niedużych rozmiarach czy aneksie kuchennym, ponieważ w każdej chwili wyspę na kółkach możemy przestawić w dogodne miejsce, a gdy nie jest potrzebna – przesunąć wygodnie pod ścianę. Zaletą mobilnych wysp jest to, że nie trzeba zamawiać ich pod wymiar w firmie stolarskiej, ale od ręki można kupić je w salonach meblowych popularnych sieci. Wadą tego rozwiązania jest ograniczona funkcjonalność, gdyż w mobilnej wyspie nie zamontujemy zlewu, czy też kuchenki, może zatem służyć jedynie jako dodatkowy blat roboczy, miejsce do przechowywania żywności czy akcesoriów kuchennych, ewentualnie jako stół do spożywania posiłków.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat