Mrożona kawa i Ice tea - najlepsze na upały

Letnie orzeźwienie z Breville.
Ciepło, gorąco, upał... W takie dni nawet miłośnicy kawy i herbaty wybierają mrożone odpowiedniki swoich ulubionych napojów. Sposobów ich przygotowywania i możliwych dodatków jest bardzo dużo. Najważniejszy jest dobry ekspres do kawy i czajnik do zagotowania wody na herbatę. Duży wybór sprzętów wysokiej klasy znajdziesz w ofercie marki Breville.

Domowe mrożone herbaty to zdrowa alternatywa dla napojów zawierających dużo cukru, które zaśmiecają środowisko plastikowymi butelkami. Przygotowany w domu napój jest całkowicie naturalny i nie zawiera konserwantów. Mrożone herbaty oprócz tego, że są orzeźwiające, są pełne korzyści dla zdrowia. Niezależnie od tego, czy gorąca, czy zimna, herbata jest bogata w polifenole, przeciwutleniacze, które chronią nas przed wolnymi rodnikami, przyspieszającymi starzenie się komórek. Dodatkowo mrożona herbata ma bardzo niską zawartość teiny i może być spożywana o każdej porze dnia. Jaki gatunek herbaty najbardziej pasuje do Ice tea? Napój ten można przygotować ze wszystkimi rodzajami herbaty, zarówno zwykłej, jak i smakowej. Najzdrowsze będą zielone lub białe, o właściwościach przeciwutleniających, z wysokim stężeniem witamin C i E.

Podstawa to wysokiej jakości czajnik
Do zaparzenia herbaty potrzebujemy przede wszystkim czajnika. Pierwszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę przy jego wyborze, jest moc, która wpływa na czas gotowania wody. Im większa moc, tym szybsza praca urządzenia. W przypadku czajników Breville element grzewczy o mocy 2400 pozwala na błyskawiczne zagotowanie wody, gwarantując krótszy czas oczekiwania, a pojemność 1,7 litra zapewni wystarczającą ilość wrzącej wody, by napełnić aż do 8 filiżanek. Pokrywa z przyciskiem umożliwia łatwe uzupełnianie wody, a dzięki wyjmowanemu, zmywalnemu filtrowi wapiennemu masz gwarancję czystej i przejrzystej wody.

MOJITEA, czyli herbaciane Mojito
Jesteś fanem koktajlu na bazie mięty o nazwie mojito? Jeśli tak, to pokochasz przepis na mrożoną herbatę z miętą i limonką. W odróżnieniu od słynnego drinka jest to mojito bez alkoholu, ale na bazie zielonej herbaty.  Możesz go przygotować przed podaniem, ale możesz też przygotować go wcześniej i zostawić na noc w lodówce, aby spokojnie wypić go następnego dnia podczas upału.

Składniki:

  • 3 torebki zielonej herbaty
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 limonki
  • brązowy cukier
  • kostki lodu

Przygotowanie:
W dzbanku zaparz ulubioną zieloną herbatę. Na dzbanek o pojemności 1,5 litra wystarczą trzy saszetki herbaty. Dorzuć pęczek świeżej mięty. Odstaw herbatę, by ostygła. Do chłodnej herbaty dodaj sok z limonek. Posłódź do smaku 2-3 łyżeczkami brązowego cukru. Wstaw do lodówki. Podawaj z lodem.

Kawa z krainy lodu
Chociaż latem wraz z falą upałów ochota na gorące napoje znika, to trudno obyć się bez kawy. Wówczas można sięgnąć po jej mrożoną wersję. Dobra wiadomość jest taka, że nie zawsze musisz iść do lokalnej kawiarni, żeby ją kupić. Kawę mrożoną najlepiej przygotować z kawy parzonej o podwójnej mocy. Oznacza to, że parzysz gorącą kawę tak jak zwykle, ale podwajasz ilość mielenia przy użyciu tej samej ilości wody. Smak kawy mrożonej powinien być lekko słodki i orzeźwiający. Jeśli jest nieco kwaśny lub gorzki, to dodanie mleka może pomóc to zrównoważyć. Ogólnie rzecz biorąc, kawa mrożona zawiera mniej więcej taką samą ilość kofeiny, jak filiżanka gorącej kawy. To około 96 miligramów na standardowy kubek o pojemności 250ml. Zaletą zimnej kawy jest to, że można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Możesz więc przygotować swój letni napój z wyprzedzeniem.

Dobry ekspres to gwarancja smaku
Podstawą jest jednak zawsze dobrze zmielona, aromatyczna kawa, zaparzona w dobrej jakości ekspresie. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę czy ma on wbudowany młynek z regulacją grubości mielenia ziaren, regulator temperatury wody, czy jest wyposażony w system preinfuzji, dzięki któremu nasączona mieszanka pęcznieje i uwalnia dwutlenek węgla z czasu palenia ziaren. Liczy się też ciśnienie, które powinno wynosić przynajmniej 15 barów. Ekspresy, które wykorzystują te najwyższej jakości technologiczne rozwiązania, znajdziesz w gamach Breville Barista i Prima Latte.

Iced Caramel Macchiato, czyli mrożona kawa z dodatkiem mleka i karmelu
Kawa mrożona najlepiej smakuje z mlekiem. Alternatywą dla mleka krowiego jest mleko owsiane, migdałowe lub sojowe. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

Składniki:

  • 1 szklanka lodu
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • ¾ szklanki mleka owsianego (lub innej wegańskiej alternatywy)
  • ¼ szklanki sosu karmelowego
  • 2 łyżki cukru lub stewii
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • bita śmietana, syrop klonowy

Przygotowanie:
Zaparz filiżankę kawy i wstaw ją do lodówki na 30 minut. Na boki i dno szklanki wlej syrop karmelowy, a następnie napełnij szklankę lodem. Wlej zimną kawę. Dodaj 2 łyżki stewii i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj bitą śmietanę i syrop klonowy.

Fot. Breville
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat