Naleśniki na słodko i słono

Smaczny przepis na naleśniki w dwóch różnych odsłonach.
Naleśniki są szybkie w wykonaniu i niedrogie. Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Są daniem uniwersalnym, ponieważ świetnie pasują do nich dodatki zarówno słodkie takie jak dżem czy świeże owoce, jak i słone, np. kurczak czy warzywa. A skoro już nikogo nie trzeba przekonywać do przyrządzenia tego specjału o wielu twarzach, warto rozważyć jak to zrobić.

Na źle dobranej patelni naleśniki mają tendencję do przyklejania się i trudno je obracać. Dlatego, jeśli chcesz, by były rumiane, cienkie i łatwe w przygotowaniu należy je smażyć na płaskiej patelni z niskim brzegiem i nieprzywierającą powłoką. Niskie krawędzie ułatwiają rozprowadzanie ciasta oraz obracanie naleśnika. Z dobrze wyważoną patelnią z ergonomicznym uchwytem zrobisz to jednym ruchem nadgarstka. Tego typu specjalistyczną patelnię przeznaczoną do smażenia naleśników już dziś wprowadza do swojej oferty polska marka Kohersen®, znana z wyjątkowej linii garnków i patelni BLACK CUBE® z powłoką DIAMOND zapobiegającą uszkodzeniom.

Patelnia to podstawa
Patelnia do naleśników Kohersen BLACK CUBE® o średnicy 29 cm została wykonana w opatentowanej, koreańskiej technologii BLACK CUBE®, specjalnemu układowi elementów kompozycji złożonej z wypustek ze stali nierdzewnej i wklęsłej powierzchni pokrytej powłoką non-stick, jednocześnie zapobiega przywieraniu oraz gwarantuje szybkie wysmażenie.  Patelnia do naleśników Kohersen®, umożliwia smażenie nawet na minimalnej ilości tłuszczu. Co ważne, powłoka patelni jest wyjątkowo odporna na zarysowania dzięki dodatkowej powłoce DIAMOND. Nie zawiera szkodliwych związków PFOA i PFOS, które mogłyby pod wpływem wysokiej temperatury przedostawać się do pokarmów. Doskonałe przewodzenie i efektywne utrzymanie ciepła, zapewnia też trwała, hybrydowa konstrukcja TRI-PLY, w której korpus tworzą trzy warstwy: stal nierdzewna - aluminium - stal nierdzewna. Dzięki niej powierzchnia patelni osiąga pożądaną temperaturę w bardzo krótkim czasie (60 s do 200°C).

Tajemnice ciasta
Oprócz dobrej patelni sekret udanych naleśników tkwi też w cieście. Jego podstawowe składniki są proste: mąka, mleko, jajka i odrobina soli, czasem olej lub masło. Zamiast mleka (lub w określonej proporcji z mlekiem) dodaje się również kefir lub maślankę. Pomimo pozornej łatwości przepisu, należy przestrzegać paru zasad, aby uzyskać ciasto bez grudek oraz puszyste naleśniki. Pamiętaj, aby używać letniego mleka, a nie tego prosto z lodówki! Przesiewaj mąkę i stopniowo mieszaj składniki. Nie spiesz się za bardzo i zawsze zostawiaj ciasto naleśnikowe na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. W przepisach na ciasto naleśnikowe, zarówno wytrawne, jak i słodkie, często zaleca się rozcieńczenie go cydrem, piwem lub nawet wodą gazowaną. Dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste i mniej się sklejają.

Aby przygotować idealne naleśniki, skorzystaj z naszych wskazówek:

Słone ciasto naleśnikowe

  • 250g mąki
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • łyżeczka drobnej soli

Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę i sól, a następnie zrób wgłębienie. Jajka roztrzep w misce z 1/3 mleka. Stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając. Mieszaj szpatułką, stopniowo przesuwając mąkę od brzegów do środka. Stopniowo dodawaj resztę mleka, aż ciasto będzie gładkie. Dodaj roztopione masło, energicznie mieszając. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie smaż naleśniki na dużym ogniu na patelni wysmarowanej masłem lub odrobiną oleju, około 1 minuty z każdej strony. Na koniec udekoruj naleśniki według własnego uznania.

Dodatki do słonych naleśników:

  • plaster szynki, jajko i odrobinę startego sera Emmentaler
  • trio pokrojonych w paski papryk i kilka pomidorków koktajlowych podsmażonych na patelni z odrobiną tymianku
  • 3 sery: 1/2 kulki mozzarelli (100 do 125 g), 60 g koziego sera i 40 g tartego sera
  • 1 plasterek wędzonego łososia i trochę serka śmietankowego (zwykły lub czosnkowy i delikatne zioła)

Słodkie ciasto naleśnikowe

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka,
  • 25 g roztopionego masła
  • 25 g cukru
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę i zrób w środku wgłębienie. Dodaj ubite jajka oraz cukier. Mieszaj, stopniowo dodając dalej mąkę, od brzegów do środka. Dolej mleko i dodać 25 g roztopionego masła. Pozostaw na 2 godziny. Potem smaż naleśniki na dużym ogniu na patelni wysmarowanej masłem lub odrobiną oleju, około 1 minuty z każdej strony.
Wskazówka profesjonalistów: nadaj swoim naleśnikom lekkości, zastępując mleko odpowiednią ilością piwa lub cydru.

Dodatki do słodkich naleśników

  • Domowe dżemy, sos karmelowy, twarożek z dodatkiem mascarpone i łyżeczką esencji waniliowej, śmietana kremówka z mascarpone i odrobiną cukru, banany z masłem orzechowym.

Wszystkie produkty marki Kohersen® oraz wiele ciekawych przepisów znajdziesz na stronie marki.

Fot. Kohersen
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat