Niepowtarzalność czerwonej herbaty

Herbata Pu-Erh od marki Big-Active.
Mimo że czerwona herbata nie jest tak popularna jak czarna czy zielona, ma szereg wyjątkowych właściwości, dla których warto choć raz jej spróbować.

Aby w pełni poznać intensywny, niepowtarzalny smak herbaty Pu-Erh, najlepiej sięgnąć po odmianę wysokiej jakości oferowaną przez Big-Active, markę zrodzoną z prawdziwej pasji i zamiłowania do herbaty.

Najpopularniejsza czerwona herbata pochodzi z prowincji Yunnan lub Hunan w środkowo-południowych Chinach. Czyste górskie potwierze i mikroklimat wpływają na szczególne warunki uprawy herbacianych krzewów. Zerwane listki czerwonej herbaty suszy się w promieniach słońca, aby zachować jej wszystkie naturalne właściwości. Pu-Erh wyróźnia długi czas przygotowania i dojrzewania – trwający nawet do 5 lat, zanim przygotowana trafi na półki sklepowe.

Długo leżakowana odmiana pochodząca z oryginalnej plantacji leżącej w górach Li Xian Tai Qing w Chinach wyróżnia się czerwono-brązowym kolorem z rdzawymi refleksjami oraz intensywnym głębokim, lekko ziemistym aromatem, który zawdzięcza długiemu procesowi fermentacji. Pu-Erh doskonale komponuje się z cytrusowymi aromatami, tworząc bogatą kompozycję smakową. Czerwona odmiana herbaty jest znana z wielu dobroczynnych właściwości, a z uwagi na zawartość teiny może być zdrowszym zamiennikiem kawy.

Pu-Erh od Big-Active przypadną do gustu każdemu miłośnikowi niebanalnych smaków. Marka oferuje herbatę wzbogaconą o świeże owocowe dodatki – Pu-Erh o smaku cytrynowym oraz o smaku grejfrutowym. Czerwoną herbatę najlepiej przygotowywać w temperaturze ok. 96°C i przykryć spodeczkiem. Czas parzenia wynosi ok. 4-5 minut.

Czerwona herbata to nie tylko wyjątkowy napój, lecz także doskonały dodatek do… deserów! Polecamy przygotowanie galaretki z herbaty czerowej Pu-Erh z jogurtem i musem truskawkowym.

SKŁADNIKI:

  • 300 ml wody
  • 2 saszetki Herbaty czerwonej Pu-Erh
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • miód, cukier trzcinowy do smaku (ewentualnie inny słodzik)

MUS TRUSKAWKOWY:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

DODATKOWO:

  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Herbatę zaparzyć, posłodzić do smaku, dodać sok z cytryny, odstawić tylko do lekkiego przestudzenia, a następnie wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  2. Przelać do dwóch szklanek, wstawić do lodówki ustawiając je pod kątem i zostawić na minimum 45 minut, aby płyn stężał.
  3. W międzyczasie truskawki pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzać.
  4. Kiedy truskawki zaczną wrzeć, poddusić przez około 4-5 minut i odstawić z palnika. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny.
  5. Ułożyć na galaretce warstwę musu truskawkowego, a przed podaniem wierzch zwieńczyć jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Fot. Herbapol
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat