Nóż szefa kuchni - niezbędne narzędzie każdego profesjonalnego kucharza

Niezbędne narzędzie każdego profesjonalnego kucharza - profesjonalny nóż.
Dobry nóż powinien znaleźć się w każdej kuchni. Okazuje się, że niezbędnym, a z drugiej strony uniwersalnym modelem jest nóż szefa kuchni. Dlaczego akurat ten model? Przede wszystkim z uwagi na to, że jest to najbardziej wszechstronne i podstawowe narzędzie kuchenne, którego nie może zabraknąć także w domu amatora gotowania. Na jakie kwestie warto zwrócić uwagę przed zakupem?

Kilka słów o historii

Noże szefa kuchni pierwszy raz pojawiły się we Francji, a dokładnie w Thiers. I co więcej, te modele nadal są tam produkowane. Na samym początku należy wspomnieć nieco o wyglądzie tych narzędzi do krojenia. Nóż szefa kuchni ma zazwyczaj około 20 centymetrów długości. Jego ostrze jest gładkie i szerokie. Kolejną cechą charakterystyczną jest ostra krawędź i pochyła krzywizna. To właśnie budowa sprawia, że cięcie można wykonać tzw. techniką kołysania. Ta metoda jest możliwa szczególnie w przypadku szerokich i długich noży.

Nóż szefa — pomocnik amatora i profesjonalisty

Nóż szefa kuchni to wielozadaniowe narzędzie, z którego będzie zadowolony każdy fan gotowania. Ten model dzięki swoim właściwościom w ogromnym stopniu usprawnia obróbkę pokarmu i gotowanie. Szerokie i zwężające się w kierunku wierzchołka ostrze i idealnie wyprofilowana rączka to cechy charakterystyczne tego modelu. Ta budowa pozwala na sprawne porcjowanie mięsa, krojenie serów i wędlin, a także szatkowanie warzyw.

Jak wybrać model idealny?

Wbrew pozorom wybór modelu, który będzie służył nam przez lata, nie należy do najłatwiejszych zadań. Na samym początku należy zwrócić uwagę na to, czy nóż szefa kuchni, który nam się spodobał, został odpowiednio wykuty. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup narzędzia od renomowanej firmy. Znani producenci zazwyczaj korzystają z jednego i solidnego pręta metalu. Dzięki temu modele są solidne i trwałe. Jeśli chodzi o cenę, to warto zainwestować w droższy nóż szefa. Wbrew pozorom większy jednorazowy wydatek jest lepszy niż tańszy model, który za jakiś czas będzie trzeba wymienić. Wyższa cena to sprawdzona jakość i inwestycja na lata.

Twardość noża

Twardość to cecha, która w ogromnym stopniu wpływa na to, w jaki sposób będziemy ostrzyć nóż. Modele o twardości do 59 HCR można w łatwy sposób naostrzyć na ostrzałce kółkowej. Później niezbędne będą już kamienie. Osoby, które są przyzwyczajone do częstego ostrzenia, powinny zainwestować w miękki nóż. W tym przypadku cały proces przebiega zdecydowanie sprawniej.

Kupować solo czy w komplecie?

Aktualnie w sklepach stacjonarnych i internetowych dostępne są profesjonalne noże szefa kuchni pojedynczo lub w zestawie. Ciekawym rozwiązaniem jest inwestycja w zestaw pięciu solidnych modeli o zróżnicowanej wielkości. Dodatkowo wyróżniają się one eleganckim designem. Dzięki temu jest to doskonały pomysł na prezent dla fana gotowania i eksperymentów w kuchni.


Profesjonalny nóż szefa kuchni — zastosowanie

Dobre noże szefa kuchni gwarantują wiele zastosowań. Wbrew pozorom ten model może zastąpić co najmniej kilka specjalistycznych narzędzi do krojenia. Jednak z jego pomocą krojenie, szatkowanie, zgniatanie oraz przenoszenie rozdrobnionych produktów np. na patelnię to czysta przyjemność. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że istnieje wiele technik krojenia. To, którą metodę wybierzemy, powinno być uzależnione od efektu, który chcemy uzyskać.

Nóż szefa kuchni to obowiązkowy element niezbędny do sprawnego krojenia. To, jaki model w największym stopniu spełni nasze oczekiwania, jest kwestią indywidualną. Zawodowi kucharze podkreślają jednak, że nóż musi być wygodny i przede wszystkim ostry.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat