O czym należy pamiętać podczas pakowania próżniowego?

Masz przed sobą swoją pierwszą zgrzewarkę próżniową? Sprawdź jak odpowiednio jej używać, aby służyła Ci przez wiele lat.
Pakowanie próżniowe to sposób konserwowania żywności, który przedłuża jej przydatność do spożycia, dzięki usunięciu powietrza. Technologia ta znacznie zmniejsza ryzyko psucia się żywności, utleniania i rozwoju bakterii tlenowych, które nie są w stanie odżywiać się bez dostępu tlenu. Przechowywanie próżniowe owoców i warzyw nie tylko wydłuża ich okres przydatności do spożycia nawet do 5 razy, ale pozwala także zachować ich świeżość i wartości odżywcze.

Co więcej, dzięki przechowywaniu próżniowemu żywność na dłużej zachowuje swój smak, aromat i konsystencję. Dodatkowo to dobry sposób na oszczędność miejsca w lodówce.  Taką wygodę zapewniają nam zgrzewarki próżniowe FoodSaver, które eliminują powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników czy folii.

Pakowanie próżniowe to doskonała metoda przechowywania wszelkiego rodzaju produktów spożywczych przez dłuższy czas, zwłaszcza jeśli umieścimy je w zamrażarce. Istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać, aby jak najskuteczniej pakować próżniowo.

1. Wybieraj zawsze świeże produkty i zachowaj odpowiedni poziom higieny
Jeśli nadmiar drobnoustrojów zmiesza się z żywnością podczas pakowania, skuteczność próżni spada. W tym przypadku, pomimo eliminacji powietrza, żywność szybko się zepsuje. Dlatego najlepiej zabrać się do pracy zaraz po przyniesieniu zakupów do domu. W ten sposób można mieć pewność, że bakterie nie przedostały się już do mięsa, ryb, owoców i warzyw. Po zapakowaniu próżniowym żywność należy natychmiast włożyć do lodówki lub zamrażarki.

2. Pakuj żywność w niskich temperaturach
Unikaj pakowania próżniowego produktów, które są jeszcze gorące. Jeśli są zbyt ciepłe, będą wytwarzać parę i uniemożliwiać prawidłowe zgrzanie worka. Pamiętaj więc, aby dobrze je wystudzić, zanim umieścisz je w worku i włożysz do lodówki. Para wodna może również zakłócać widoczność zawartości worka próżniowego. W celu schłodzenia, przed pakowaniem próżniowym możesz zanurzyć niektóre produkty spożywcze w pojemniku z lodowatą wodą.

3. Zapobiegaj zgniataniu produktów
Niektóre produkty czy dania mają tendencję do łatwego zniekształcania się i kruszenia podczas pakowania próżniowego. To sprawia, że nie nadają się później do spożycia. By do tego nie dopuścić, najlepszym sposobem jest zamrożenie ich przed zapakowaniem. W tym celu należy je umyć i całkowicie wysuszyć, a następnie umieścić w zamrażarce na około dwie godziny. Następnie można je zapakować próżniowo bez ryzyka zgniecenia.

4. Naklejaj etykiety
Każdy produkt spożywczy po zapakowaniu próżniowym ma określony termin przechowywania. Aby znać wszystkie daty przydatności do spożycia, pamiętaj o opisaniu worków. Napisz na nich nazwę oraz datę pakowania. W przypadku folii i woreczków FoodSaver znajdziesz na nich odpowiednie miejsce do opisania pakowanej zawartości.

5. Upewnij się, że worki są czyste i suche
Zawsze używaj czystych, suchych worków próżniowych. Jeżeli będą one mokre lub zabrudzone zgrzew nie zostanie wykonany prawidłowo.

6. Przygotuj obszar zgrzewania worka
Upewnij się, że po napełnieniu worka zostanie ok. 5 cm wolnej przestrzeni, by wykonać zgrzew. Zapewni to idealną szczelność pakowania.

7. Trzymaj torebkę płasko podczas napełniania.
Nie wrzucaj składników do worka, lecz ułóż je tak, aby torebki były płaskie, a urządzenie mogło łatwo uszczelnić żywność. Pomoże to także zachować porządek w lodówce czy zamrażarce i pozwoli zaoszczędzić miejsce.

Fot. FoodSaver
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat