O kasztanach słów kilka

Kasztany - co o nich wiesz?
Jesień w pełni, a wraz z nią pojawiły się wszystkie skarby, które oferuje nam ta pora roku. Jednym z nich jest kasztan, który posiada cenne właściwości dla zdrowia i urody.

Kasztanowiec przywędrował do Polski z Półwyspu Bałkańskiego w XVII wieku. Jego owoce wykorzystywane są w wielu dziedzinach, między innymi w zielarstwie, przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Każda część tego niezwykłego drzewa posiada cenne substancje o silnym działaniu. I tak np. w kwiatach kasztanowca, w korze, niedojrzałych owocach, nasionach, a także w liściach znajdują się saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Poza tym zawierają flawonoidy, kumaryny, garbniki, fenolokwasy. Z kolei w nasionach znajdziemy dużo skrobi, cukru, białka i tłuszczu, a także sacharozę, kwas jabłkowy, cytrynowy, lecytynę oraz znaczne ilości witamin B i K.

Dlaczego warto stosować preparaty z kasztanów?

  • Wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają żylakom – wyciąg z nasion kasztana działa przeciwzapalnie oraz przeciwobrzękowo. Poza tym zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejszając ich przepuszczalność i usprawniając krążenie limfatyczno-żylne. Oznacza to, że doskonale redukuje różnego rodzaju żylaki, obrzęki oraz owrzodzenia pochodzenia naczyniowego.
  • Zwalczają cellulit - preparaty z wyciągu z tej rośliny stosowane do nacierania poprawiają krążenie krwi w tkance podskórnej, a tym samym ułatwia usuwanie toksyn i likwiduje obrzęki oraz nieestetyczny wygląd naszej skóry, czyli zmorę każdej kobiety - cellulit.
  • Łagodzą zaburzenia trawienia - działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozkurczowo na przewód pokarmowy. W razie problemów trawiennych można spożywać napar przygotowany z kwiatów lub liści kasztanowca.
  • Leczą krwiaki i odmrożenia – dzięki swoim cennym właściwościom pomagają także w leczeniu odmrożeń, oparzeń i innych uszkodzeń skóry oraz siniaków czy zapalenia ścięgien. Najbardziej skuteczne są okłady z naparów kory, kwiatów albo liści. Poprawiają także przepływ krwi w skórze, przyśpieszając wchłanianie się krwiaków i  redukując obrzęki.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat