Objawy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy - objawy.
Nietolerancja laktozy to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych występujących we współczesnym społeczeństwie. W jej wyniku po spożyciu mleka bądź produktów mlecznych dochodzi do wytworzenia przykrych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, które najczęściej pojawiają się w okresie młodzieńczym lub u dorosłych.

Czym jest nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy to zaburzenie polegające na niedoborze enzymu laktazy, rozkładającego cukier mleczny o nazwie laktoza. Enzym ten umożliwia rozkład laktozy do cukrów prostych – glukozy i galaktozy, które są wchłaniane w jelicie. W sytuacji gdy go zabraknie, laktoza nie podlega wchłonięciu i w wyniku fermentacji bakteryjnej zostaje zmetabolizowana w jelicie grubym do krótkołańcuchowych kwasów organicznych, wodoru i metanu, które odpowiedzialne są za powstawanie wzdęć.

Pierwotna i wtórna nietolerancja laktozy

Nietolerancję laktozy można podzielić na pierwotną i wtórną. Pierwotna dotyczy ponad 70% populacji, najczęściej ujawnia się u młodzieży i dorosłych oraz może mieć uwarunkowanie genetyczne. Szacuje się, że problem ten dotyka od 2% do 30% osób rasy białej, prawie 80% rasy czarnej i blisko 100% osób pochodzenia azjatyckiego. Objawy te rozwijają się stopniowo i nasilają się wraz z wiekiem. Z kolei w przypadku wtórnej nietolerancji zwiększone występowanie obserwuje się w okresie niemowlęcym i często ma to związek z uszkodzeniem nabłonka jelita cienkiego w przebiegu zakażenia przewodu pokarmowego, choroby trzewnej lub zapalnej, przerostu flory jelitowej i w wyniku chemioterapii.

Jak rozpoznać nietolerancję laktozy?

Objawy nietolerancji laktozy są niespecyficzne i często mogą przyjmować różną formę zaburzeń. Najbardziej charakterystyczne wśród nich to:

  • wzdęcia i gazy,
  • rozwodnione stolce o charakterystycznym kwaśnym zapachu,
  • dyskomfort w obrębie jamy brzusznej,
  • głośne kurczenie i przelewanie,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty.

Co ważne, nietolerancję laktozy diagnozuje się właśnie na podstawie bezpośredniego związku między wystąpieniem objawów a spożyciem produktów zawierających mleko, które mogą wystąpić nawet do kilku godzin po posiłku. Oprócz tego można wykonać testy oddechowe polegające na pomiarze stężenia wodoru w wydychanym powietrzu po spożyciu pokarmów z laktozą, natomiast u dzieci dokonuje się pomiaru pH stolca.

Jak postępować w przypadku nietolerancji laktozy?

Osoby z niedoborem laktozy nie powinny całkowicie rezygnować z produktów mlecznych, ponieważ są one źródłem innych cennych składników odżywczych (wapń, witaminy z grupy B, witamina A, cynk, magnez, potas), które są potrzebne do prawidłowej pracy organizmu. Dlatego zaleca się, aby w codziennej diecie uwzględnić taką ilość produktów mlecznych, przy której nie występują objawy, a problem jest kontrolowany. Pomocnym rozwiązaniem jest suplementacja enzymu laktazy w formie tabletek, w ten sposób ułatwiając rozkład spożywanej laktozy. Dodatkowo w przypadku dokuczliwych wzdęć i gazów można sięgnąć po preparaty takie jak Espumisan, który zawiera symetykon, zmniejszający napięcie powierzchniowe gazów w jelitach. Lek ten nie zawiera cukru i jest dobrze tolerowany, może być stosowany przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Co ważne, zawarta w nim substancja  jest farmakologicznie i fizjologicznie obojętna, więc nie wchłania się z przewodu pokarmowego i nie wchodzi w interakcje z innymi lekami.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat