Bycie niejadkiem to naturalny moment w rozwoju dziecka. Aby zachęcić go do jedzenia, warto poświęcić chwilę w kuchni, by stworzyć nie tylko smaczne, ale też kolorowe i ciekawie podane posiłki.
- Częstym błędem rodziców jest podawanie dzieciom zbyt dużej liczby posiłków i podjadanie. Nie należy podawać malcowi przekąsek oraz słodkich napojów między posiłkami, natomiast w trakcie jedzenia nie powinno się dziecka zbytnio rozpraszać. Warto zachęcać pociechę do samodzielnego jedzenia. Wiadomo, że przykład płynie z góry, dlatego jedzmy wspólne posiłki i starajmy się je urozmaicać – tłumaczy Sandra Lipert, dietetyk OneDayMore.
Pankejki owsiano-bananowe
Które z dzieci nie lubią słodkich placków? Aby jednak danie było nieco zdrowsze warto zastąpić cukier dojrzałym bananem, a mąkę zmielonymi płatkami owsianymi.
Składniki:
Wykonanie:
Fot. OneDayMore
Informacja prasowa