Pierogi z gęsiną
Składniki:
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Udka konfituj – czyli gotuj – w gęsim tłuszczu z dodatkiem soli, cukru i tymianku przez ok. 3 godziny w temperaturze 140 stopni. Tak przygotowane mięso oddziel od kości (pamiętaj, żeby zachować tłuszcz i gęsią skórę). Cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na maśle do zeszklenia. Mięso, cebulę oraz czosnek zmiel w maszynce, a następnie dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj – farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej. Na koniec, do farszu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną gęsinę wstaw do lodówki na godzinę.
Do miski wsyp mąkę, zalej ciepłą wodą i olejem. Składniki wyrabiaj do momentu, aż masa stanie się jednolita i elastyczna. Rozwałkuj ciasto, a następnie za pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Krążki napełnij farszem i dokładnie sklej brzegi. Pierogi gotuj w wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj w towarzystwie podsmażonej cebulki, chrupiącej gęsiej skóry i ziół.
Fot. Nova Wola
Informacja prasowa