Piknik można również zorganizować w domu. Jeśli bardzo tęsknicie za jego klimatem, koc można rozłożyć nawet na środku salonu i zaproponować bliskim zjedzenie obiadu inaczej, niż siedząc przy stole. Deszcz za oknem sprawia, że nic ci się nie chce i od razu tracisz humor? Zaproś przyjaciół – wesołe towarzystwo szybko poprawi nastrój. Możecie wspólnie przygotować domową pizzę. Nie od dziś wiadomo, że w kuchni są najlepsze imprezy. Patelnię grillową lub piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenie specjałów kojarzonych z grillowaniem, np. piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym. Po smacznym posiłku zagrajcie w kalambury, ułóżcie skomplikowane puzzle albo zróbcie maraton z ulubionymi filmami. Niepogoda to nie powód, by zamykać się w domu w samotności.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
- Czas przygotowania: 60 minut
- Liczba porcji: 6
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 3 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
- 1 opakowanie Przyprawy do Grilla Knorr
- 100 ml napoju kokosowego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
- Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.
- W małym garnku podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj napój kokosowy, Przyprawę do grilla Knorr i ketchup Hellmann's. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.
- Do chłodnej marynaty włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
- Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa wyłóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po 2-3 roladki na patyki do szaszłyków.
- Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż indyk będzie miękki i pięknie rumiany.
Fot. Knorr
Informacja prasowa