Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym

Plan awaryjny na wypadek deszczu. Przepis kulinarny.
Przez cały tydzień czekaliście na weekend. Studiowaliście mapy, szykowaliście piknikowe akcesoria i rozrywki dla całego rodziny, a tu… klops! I wcale nie mamy na myśli smacznego dania w garnku. Pogoda bywa nieprzewidywalna i potrafi pokrzyżować plany. Ale nie załamujcie się!

Piknik można również zorganizować w domu. Jeśli bardzo tęsknicie za jego klimatem, koc można rozłożyć nawet na środku salonu i zaproponować bliskim zjedzenie obiadu inaczej, niż siedząc przy stole. Deszcz za oknem sprawia, że nic ci się nie chce i od razu tracisz humor? Zaproś przyjaciół – wesołe towarzystwo szybko poprawi nastrój. Możecie wspólnie przygotować domową pizzę. Nie od dziś wiadomo, że w kuchni są najlepsze imprezy. Patelnię grillową lub piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenie specjałów kojarzonych z grillowaniem, np. piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym. Po smacznym posiłku zagrajcie w kalambury, ułóżcie skomplikowane puzzle albo zróbcie maraton z ulubionymi filmami. Niepogoda to nie powód, by zamykać się w domu w samotności.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym

  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 3 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
  • 1 opakowanie Przyprawy do Grilla Knorr
  • 100 ml napoju kokosowego
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.
  2. W małym garnku podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj napój kokosowy, Przyprawę do grilla Knorr i ketchup Hellmann's. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. Do chłodnej marynaty włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
  4. Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa wyłóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po 2-3 roladki na patyki do szaszłyków.
  5. Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż indyk będzie miękki i pięknie rumiany.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat