Przepis na naleśniki z dżemem jest wyjątkowo prosty. Zwykle wystarczy jedynie kilka składników i ich odpowiednie połączenie, by na naszej patelni pojawiły się rumiane i aksamitne w smaku placuszki. Okazuje się, że naleśniki z dżemem to smaczny pomysł na każdą okazję. Sprawdzą się one w formie słodkiego śniadania - zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, ale także w formie deseru czy kolacji. Przygotowanie ich w domu zajmie jedynie kilka chwil, a my, bądź też nasi goście, z pewnością na długo zapamiętają wyjątkowy smak.
Zgodnie z tym, co zostało wspomniane, przepis na naleśniki z dżemem składa się z kilku składników, które z pewnością posiadamy już w swojej kuchni. Analogicznie, bohaterem staje się dżem w ulubionym smaku, który swoim intensywnym kolorem zadba także o estetykę dania.
By uzyskać puszystość i elastyczność naleśników, warto przestrzegać zaleceń zawartych w przepisie. Dzięki temu przygotowanie tego smacznego posiłku będzie jeszcze łatwiejsze. Poniżej przepis na naleśniki z dżemem, a raczej lista niezbędnych składników, które pozwolą przygotować aż 4 porcje!
Tylko tyle wystarczy, by delektować się smakiem naleśników z dżemem!
Przepis na naleśniki z dżemem nie powinien sprawić większych problemów nawet tym, którzy nie są pewni swoich zdolności kulinarnych. Wystarczy kilka prosty kroków, by uzyskać puszyste ciasto, o idealnej konsystencji do smażenia na patelni. Jaki jest więc sprawdzony przepis na naleśniki z dżemem? Oto instrukcja krok po kroku!
Każdy przepis na naleśniki z dżemem rozpoczyna się od przygotowania ciasta na słodkie placuszki. W pierwszej kolejności musimy w misce zmieszać mleko z wodą gazowaną. Dzięki temu uzyskamy pożądaną puszystość ciasta. Następnie można dodać jajka, szczyptę cukru waniliowego oraz soli. Całość mieszamy do momentu, w którym składniki się połączą. Dalej, przesiewamy mąką przez sitko, by nieco ją napowietrzyć i razem miksujemy. Do gładkiego ciasta dolewamy 3 łyżeczki oleju i ponownie mieszamy. Konsystencja nie powinna być zbyt gęsta, ani zbyt wodnista. Jeśli tak się stało, możemy dodać odrobinę mąki lub wody.
W następnej kolejności, przepis na naleśniki z dżemem odnosi się do ich smażenia. W pierwszej kolejności powinniśmy rozgrzać patelnię - najlepiej teflonową, by naleśniki nie przywierały - z łyżeczką oleju. Łyżką kuchenną możemy nabrać odpowiednią ilość ciasta i rozlać je po patelni. Postarajmy się wykonać to tak, by ciasto pokryło całą, okrągłą powierzchnię. Naleśniki powinny być zarumienione z obu stron.
Gotowe naleśniki zdejmujemy z patelni i możemy od razu posmarować je ulubionym dżemem. Następnie zawijamy je w rulonik lub formujemy w trójkąciki. Możemy podawać je posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi lodami!
Tak prosty przepis na naleśniki z dżemem gwarantuje, że danie to za każdym razem wyjdzie idealnie!
Fot. Obraz autorstwa timolina na Freepik