Przepis na naleśniki z dżemem - jak je zrobić?

Jak zrobić naleśniki z dżemem?
Naleśniki z dżemem - słodka przekąska, śniadanie lub kolacja, która sprawdzi się w każdym przypadku. Każdy z nas kocha puszyste i smaczne naleśniki, bez względu na wiek czy preferencje smakowe. Danie to jest uniwersalne i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jaki jest więc sprawdzony przepis na naleśniki z dżemem?

Naleśniki z dżemem - smaczne i proste danie na każdą okazję

Przepis na naleśniki z dżemem jest wyjątkowo prosty. Zwykle wystarczy jedynie kilka składników i ich odpowiednie połączenie, by na naszej patelni pojawiły się rumiane i aksamitne w smaku placuszki. Okazuje się, że naleśniki z dżemem to smaczny pomysł na każdą okazję. Sprawdzą się one w formie słodkiego śniadania - zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, ale także w formie deseru czy kolacji. Przygotowanie ich w domu zajmie jedynie kilka chwil, a my, bądź też nasi goście, z pewnością na długo zapamiętają wyjątkowy smak.

Co będzie potrzebne do przygotowania naleśników z dżemem?

Zgodnie z tym, co zostało wspomniane, przepis na naleśniki z dżemem składa się z kilku składników, które z pewnością posiadamy już w swojej kuchni. Analogicznie, bohaterem staje się dżem w ulubionym smaku, który swoim intensywnym kolorem zadba także o estetykę dania.

Naleśniki z dżemem - składniki

By uzyskać puszystość i elastyczność naleśników, warto przestrzegać zaleceń zawartych w przepisie. Dzięki temu przygotowanie tego smacznego posiłku będzie jeszcze łatwiejsze. Poniżej przepis na naleśniki z dżemem, a raczej lista niezbędnych składników, które pozwolą przygotować aż 4 porcje!

  • mleko - około 1,5 szklanki (250 ml)
  • 2 średnie jajka;
  • około 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 1,5 szklanki mąki (250 ml);
  • pół szklanki wody gazowanej;
  • 3-4 łyżeczki oleju;
  • słoiczek dżemu w ulubionym smaku.

Tylko tyle wystarczy, by delektować się smakiem naleśników z dżemem!

Przepis na naleśniki z dżemem - krok po kroku

Przepis na naleśniki z dżemem nie powinien sprawić większych problemów nawet tym, którzy nie są pewni swoich zdolności kulinarnych. Wystarczy kilka prosty kroków, by uzyskać puszyste ciasto, o idealnej konsystencji do smażenia na patelni. Jaki jest więc sprawdzony przepis na naleśniki z dżemem? Oto instrukcja krok po kroku!

1. Przygotowanie ciasta na naleśniki

Każdy przepis na naleśniki z dżemem rozpoczyna się od przygotowania ciasta na słodkie placuszki. W pierwszej kolejności musimy w misce zmieszać mleko z wodą gazowaną. Dzięki temu uzyskamy pożądaną puszystość ciasta. Następnie można dodać jajka, szczyptę cukru waniliowego oraz soli. Całość mieszamy do momentu, w którym składniki się połączą. Dalej, przesiewamy mąką przez sitko, by nieco ją napowietrzyć i razem miksujemy. Do gładkiego ciasta dolewamy 3 łyżeczki oleju i ponownie mieszamy. Konsystencja nie powinna być zbyt gęsta, ani zbyt wodnista. Jeśli tak się stało, możemy dodać odrobinę mąki lub wody.

3. Smażenie naleśników

W następnej kolejności, przepis na naleśniki z dżemem odnosi się do ich smażenia. W pierwszej kolejności powinniśmy rozgrzać patelnię - najlepiej teflonową, by naleśniki nie przywierały - z łyżeczką oleju. Łyżką kuchenną możemy nabrać odpowiednią ilość ciasta i rozlać je po patelni. Postarajmy się wykonać to tak, by ciasto pokryło całą, okrągłą powierzchnię. Naleśniki powinny być zarumienione z obu stron.

3. Dodanie dżemu

Gotowe naleśniki zdejmujemy z patelni i możemy od razu posmarować je ulubionym dżemem. Następnie zawijamy je w rulonik lub formujemy w trójkąciki. Możemy podawać je posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi lodami!

Tak prosty przepis na naleśniki z dżemem gwarantuje, że danie to za każdym razem wyjdzie idealnie!

Fot. Obraz autorstwa timolina na Freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat