Ratatouille z ryżem

W kuchni tata mistrzem świata! W kuchni tata mistrzem świata! - przepis kulinarny.
Przepis 2 w 1 na Dzień Ojca, czyli obiad i deser w tym samym czasie

Mówi się, że najlepszymi kucharzami na świecie są mężczyźni. Nic dziwnego więc, że domową kuchnię – królestwo większości mam – coraz częściej przejmują tatusiowie! Nikt tak jak oni nie  potrafi też docenić sprytnych kulinarnych rozwiązań i sprzętów, które pozwalają zaoszczędzić czas! Na zbliżający się wielkimi krokami Dzień Ojca mamy propozycję na uroczysty obiad i deser, który przygotujemy w tym samym czasie!

Takie cuda w kuchni umożliwia wyjątkowa para przyjaciół – Thermomix® oraz stacja gotująca Thermomix Friend®. Żaden tata – gadżeciarz, miłośnik nowych technologii i praktycznych rozwiązań nie przejdzie obok niej obojętnie. Używając technologii Bluetooth® urządzenia łączą się ze sobą. Thermomix® TM6 automatycznie przesyła instrukcje gotowania na wyświetlacz stacji Thermomix Friend®, która przejmuje wybrane kroki danego przepisu, uwalniając TM6 do innych zadań. Kluczem jest tu połączenie dostępu do zgromadzonych na platformie Cookidoo® i wyświetlanych w urządzeniu, specjalnych przepisów dedykowanych stacji Thermomix Friend® oraz idei równoczesnego gotowania z ustawieniami. Połączenie to pozwala na przygotowanie pełnego menu w tym samym czasie, w jednym miejscu i bez brudzenia zbędnych naczyń – ekonomia i efektywność w kuchni na najwyższym poziomie.

W jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Cookidoo® „Stacja Thermomix Friend. Pełne menu” znajdziecie wiele kulinarnych inspiracji na menu z obiadem i deserem w jednym. Wśród nich sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar, które zachwycą niejednego pana, a na deser lody wiśniowe. Albo kurczak przygotowany w całości na parze w przystawce Varoma, do tego purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera, a ciasto z kruszonki owsianej z owocami dla łasuchów. Z kolei, naszą propozycją na uroczysty obiad z okazji Dnia Taty jest Ratatouille z ryżem, a na deser kruche, rozpływające się w ustach gruszki z odrobiną czekolady. Podrzućcie ten przepis swoim gotującym tatom – niech poeksperymentują w kuchni! Możecie też sami przygotować obiad w takim wydaniu i zaskoczyć nim swojego tatę w dniu jego święta!

Ratatouille z ryżem; Gruszki z czekoladą (TM6, TM5)

Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 300 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 3 gruszki
  • 6 kostek gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 3 jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka)

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól i 20 g oliwy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, cukinię, czerwoną paprykę, zieloną paprykę i pozostałe 50 g oliwy, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 4, następnie dusić 20 min/120°C//obr. . W tym czasie obrać gruszki, przekroić je wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W miejscu powstałym po usunięciu gniazda nasiennego umieścić po 1 kostce czekolady. Dwa kawałki papieru do pieczenia (ok. 30 x 30 cm każdy) zmiąć w dłoniach, rozprostować, zwilżyć wodą i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 2 połówki gruszek z czekoladą, pozostałe 4 połówki ułożyć na wkładzie Varomy (patrz wskazówka). Nałożyć przystawkę Varoma na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend, ustawić 20 min/Varoma/obr. 1 i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać przecier pomidorowy, pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz i zioła prowansalskie, gotować 20 min/100°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Gruszki z czekoladą pozostawić w przystawce Varoma do czasu podania (patrz wskazówka). Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące, w którym gotowany był ryż, w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jajka, rozdrobnić 5 s/obr. 3. Ratatouille z ryżem podawać posypane rozdrobnionymi jajkami jako danie główne. Gruszki z czekoladą podawać jako deser.

Wskazówka

  • Ratatouille zamiast jajkami można posypać rozdrobnionym żółtym serem. Aby rozdrobić żółty ser, w punkcie 5. do naczynia miksującego włożyć 100 g żółtego sera, pokrojonego na kawałki i rozdrobnić 10 s/obr. 5.
  • W punkcie 4., w zależności od indywidualnych preferencji, można wydłużyć czas gotowania na parze gruszek z czekoladą. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ostrożnie wyjąć koszyczek z ryżem przy pomocy kopystki, nałożyć ponownie przystawkę Varoma i gotować na parze kolejne 10 min/Varoma/obr. 1.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat