Risotto jarzynowo-drobiowe

Przepis na risotto z marchewką i kurczakiem.
Przepis na wyśmienite risotto z marchewką i kawałkami kurczaka.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
  • 300 g drobno pokrojonej marchewki,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki bulionu


Przygotowanie:

  1. Umyty i odsączony ryż gotować 10-15 minut w osolonym wrzątku.
  2. Po ugotowaniu zahartować go zimną wodą, by ziarna się nie posklejały, następnie odsączyć.
  3. Na rozgrzany olej, wrzucić pokrojony w kostkę koperek, marchewkę i mięso z kurczaka, chwilę smażyć i mieszając, doprawić solą i pieprzem.
  4. Gdy mięso się zarumieni wlać bulion i gotować na małym ogniu 2 minuty.
  5. Wrzucić ryż.
  6. Delikatnie mieszać zawartość patelni, przykryć pokrywką i podgrzewać na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
  7. Przed podaniem posypać czerwoną słodką papryką i ziołami.


Czas przygotowania: około 30 minut

Smacznego!

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat