Risotto jarzynowo-drobiowe
Przepis na wyśmienite risotto z marchewką i kawałkami kurczaka.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
- 300 g drobno pokrojonej marchewki,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1/2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
- Umyty i odsączony ryż gotować 10-15 minut w osolonym wrzątku.
- Po ugotowaniu zahartować go zimną wodą, by ziarna się nie posklejały, następnie odsączyć.
- Na rozgrzany olej, wrzucić pokrojony w kostkę koperek, marchewkę i mięso z kurczaka, chwilę smażyć i mieszając, doprawić solą i pieprzem.
- Gdy mięso się zarumieni wlać bulion i gotować na małym ogniu 2 minuty.
- Wrzucić ryż.
- Delikatnie mieszać zawartość patelni, przykryć pokrywką i podgrzewać na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
- Przed podaniem posypać czerwoną słodką papryką i ziołami.
Czas przygotowania: około 30 minut
Smacznego!
Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)