Rozgrzewające zupy

Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem - przepis kulinarny.
Polacy to zdecydowanie amatorzy zup – podobno statystyczny mieszkaniec zjada ich rocznie aż 100 litrów.

Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.

Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem

Składniki:

  • 0.5 kg pasternaku
  • litr rosołu
  • 100 g boczku Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka plastrów suszonej gruszki
  • opcjonalnie zielona pietruszka

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, pasternak obieramy z skóry i kroimy w grubą kostkę. Boczek także kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy 5 minut. Następnie wyjmujemy boczek – zostawiamy wytopiony tłuszcz. Dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 minuty, wrzucamy pokrojony pasternak i zalewamy rosołem. Następnie gotujemy 30 minut. Miksujemy blenderem i dodajemy odłożony wcześniej boczek. Można posypać posiekaną zieloną pietruszką lub udekorować plastrami suszonej gruszki.

Fot. ZM „Pekpol Ostrołęka”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat