Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.
Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, pasternak obieramy z skóry i kroimy w grubą kostkę. Boczek także kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy 5 minut. Następnie wyjmujemy boczek – zostawiamy wytopiony tłuszcz. Dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 minuty, wrzucamy pokrojony pasternak i zalewamy rosołem. Następnie gotujemy 30 minut. Miksujemy blenderem i dodajemy odłożony wcześniej boczek. Można posypać posiekaną zieloną pietruszką lub udekorować plastrami suszonej gruszki.
Fot. ZM „Pekpol Ostrołęka”
Informacja prasowa