Sałatka z buraka z kozim serem i figami
Składniki (dla 4 osób):
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ocet z czerwonego wina z miodem i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Czerwone buraki pokrój w cienkie plasterki, przełóż do mieszanki octowej i dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na 30 minut do zamarynowania. W międzyczasie pokrój buraki chioggia w cienkie plasterki. Czerwone buraki wyciągnij z zalewy, odcedź (nie wylewaj marynaty!) i ułóż na półmisku. Dodaj warstwę buraków chioggia, pokrojone w ćwiartki figi i kozi ser. Sałatkę posyp nasionami granatu i udekoruj mikro ziołami. Przed podaniem, danie polej dressingiem wykonanym z marynaty octowej i oliwy z oliwek.
Czerwone buraki możesz również zawinąć w folię aluminiową i upiec. W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni czas ich przygotowania będzie wynosił 2 godziny. Serwuj z zapieczonym serem, najlepiej dojrzewającym, z cienką warstwą pleśni.
Pyszne doświadczenia rodem z restauracji w domowym zaciszu są na wyciągnięcie ręki! Najważniejsze, aby nie bać się eksperymentów, cieszyć różnorodnością smaków i być otwartym na nowe, kulinarne pomysły.
Fot. Nova Wola
Informacja prasowa