Sałatka z kurczakiem i sezonowymi owocami

Sałatki do 500 kcal – kilka powodów, dla których warto je jeść! Przepis kulinarny
Zgodnie z założeniami talerza zdrowego żywienia – koncepcją opracowaną przez ekspertów z tej dziedziny – rekomenduje się, aby połowę naszego talerza zawsze stanowiły warzywa i owoce. Inne zalecenia mówią, że należy spożywać co najmniej pięć porcji różnorodnych warzyw i owoców każdego dnia. Jak widać to warzywa i (w mniejszej części) owoce powinny być podstawą naszej diety, a nie dodatkiem.

Nie zawsze jednak mamy pomysł na to jak włączyć je do naszego menu. Aby ułatwić to zadanie, przygotowaliśmy 5 przepisów na pyszne, zdrowe i kolorowe sałatki do 500 kcal. Dostarczą niezbędnych składników, pozytywnie wpłyną na samopoczucie i pomogą utrzymać wagę. Latem dodatkowo sprawdzą się idealne zamiast ciepłego dania obiadowego.
Lekka sałatka jako pełnowartościowy posiłek? To możliwe!

Bądź fit
Sałatki to świetny wybór, kiedy chcemy zrezygnować z ciężkich i kalorycznych dań. Dlaczego? Po pierwsze, przygotowanie sałatki to kwestia kilku minut. Wystarczy, że wrzucimy do miski ulubione warzywa i owoce, dodamy sos i gotowe. Po drugie, sałatki są sycące i dają dużo energii, mimo niskiej kaloryczności. Co to oznacza? Możemy zjeść dużą porcję sałatki, nie martwiąc się o ilość kalorii! Warto zwrócić jednak uwagę, żeby nie przesadzać z wysokokalorycznymi dodatkami jak tłuszcz czy orzechy.

Jak wcześniej wspomniano, aby sałatka stała się pełnowartościowym daniem, powinna zawierać m.in. złożone węglowodany. – Na uwagę zasługuje zwłaszcza quinoa, czyli komosa ryżowa, bogata w składniki odżywcze takie jak białko, błonnik, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) i antyoksydanty. – wylicza dietetyczka Aneta Korzeniecka. – Komosa ryżowa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co oznacza, że jest pełnowartościowym źródłem białka roślinnego. Dla wegetarian i wegan może stanowić więc ważne uzupełnienie białka w diecie. Jest również bezglutenowa, co czyni ją odpowiednią dla osób nietolerujących glutenu. – dodaje. A przepis na sałatkę z komosą ryżową w roli głównej znajdziecie poniżej.

Sałatka z komosą ryżową

  • Czas 30 min
  • Poziom ostrości: 2
  • Wartość energetyczna: 500 kcal
  • Makroskładniki:
  • Tłuszcz: 28 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Białko: 15 g
  • Błonnik: 8 g

Składniki:

  • 25 g Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF Quality Food ugotowanej na sypko
  • 1/4 puszki Czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 1/2 grejpfruta obranego i pokrojonego w cząstki
  • 1/2 awokado obranego i pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka orzeszków nerkowca
  • 4 pomidorki cherry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Garść roszponki
  • Kilka listków kolendry
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną i wystudzoną kaszę dopraw solą i pieprzem, przełóż do miski.
  2. Następnie dodaj fasolę, roszponkę, awokado, grejpfruta oraz pomidory i całość wymieszaj.
  3. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, wystudzić i również dodaj do sałatki. Całość skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

Korzystaj z mocy sezonowych warzyw i owoców
Dla zachowania zdrowia, właściwej mikrobioty jelitowej, odporności, dobrego samopoczucia i stabilnego poziomu glukozy, powinniśmy spożywać tygodniowo ok. 40 – 50 różnych produktów roślinnych. Warto wiedzieć, że najwięcej składników odżywczych i witamin zawierają sezonowe owoce i warzywa. Produkty te są przy tym często tańsze i łatwiej dostępne.

Dodatkowo, sezonowe warzywa i owoce charakteryzują się wyjątkowym, pełnym smakiem i aromatem, przez co zaspokajają apetyt na słodkie przekąski. Dojrzewając naturalnie i w odpowiednim czasie, są także pozbawione pestycydów. Warto dodawać je do każdej sałatki i cieszyć się ich dobroczynnymi właściwościami. Oto kolejna propozycja na sałatkę do 500 kcal.

Sałatka z kurczakiem i sezonowymi owocami

  • Ilość porcji: 1
  • Czas: 50 minut
  • Poziom ostrości: 0
  • Wartość energetyczna: 490 kcal
  • Makroskładniki:
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 29g
  • Białko: 32g

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g szpinaku baby
  • 50 g rukoli
  • 15 g borówek
  • 15 g malin
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka pokrojonych orzechów nerkowca

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka Sosu sojowego House of Asia
  • 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia

Sos:

  • 1 łyżka pasty Tahini QF Quality Food
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka zamarynuj, następnie grilluj lub podsmaż na rumiany kolor.
  2. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. W dużej misce wymieszaj rukolę, szpinak, cebulę, dolej sos, pokrojoną pierś z kurczaka i przełóż na talerz, obsyp malinami, borówkami oraz orzechami.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat