Śliwkowe tiramisu

Włoski deser z lokalnym twistem - przepis kulinarny.
Śliwki to nasz polski superfood z sadu. Świetnie smakują, mają wiele zastosowań w kuchni, a dodatkowo działają prozdrowotnie. Śliwki poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią przed wolnymi rodnikami. Doskonale nadają się na przetwory – kompoty czy powidła, ale mogą stać się także wyjątkowym składnikiem niezwykłego deseru.

Przekonajcie się, jak smakuje śliwkowe tiramisu!

Składniki:

  • 250 g Sera Mascarpone z Piątnicy (schłodzonego)
  • 200 g Śmietanki 30% z Piątnicy (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 150 ml kawy espresso, wystudzonej
  • 500 g śliwek
  • ok. 60 g (4-5 łyżek) cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Umyj śliwki, przekrój, usuń pestki. Wymieszaj z cukrem, dolej kilka łyżek wody i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.
  2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru, a pod koniec ubijania dodaj Mascarpone z Piątnicy i mieszaj mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
  3. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na przemian z kremem i śliwkami.
  4. Wierzch posyp kakao i włóż do lodówki na min. 2h.

Wskazówka: deser możesz przygotować w szklanych pucharkach lub naczyniu żaroodpornym.

Superfoods – zwłaszcza te lokalne – to wyjątkowo cenne dla naszego organizmu i zdrowia produkty, które warto na stałe wprowadzić do menu. Spożywajmy je zatem regularnie – zarówno w daniach głównych, deserach, jak i formie przekąsek.

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat