Przekonajcie się, jak smakuje śliwkowe tiramisu!
Składniki:
- 250 g Sera Mascarpone z Piątnicy (schłodzonego)
- 200 g Śmietanki 30% z Piątnicy (schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 150 ml kawy espresso, wystudzonej
- 500 g śliwek
- ok. 60 g (4-5 łyżek) cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Umyj śliwki, przekrój, usuń pestki. Wymieszaj z cukrem, dolej kilka łyżek wody i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru, a pod koniec ubijania dodaj Mascarpone z Piątnicy i mieszaj mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
- Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na przemian z kremem i śliwkami.
- Wierzch posyp kakao i włóż do lodówki na min. 2h.
Wskazówka: deser możesz przygotować w szklanych pucharkach lub naczyniu żaroodpornym.
Superfoods – zwłaszcza te lokalne – to wyjątkowo cenne dla naszego organizmu i zdrowia produkty, które warto na stałe wprowadzić do menu. Spożywajmy je zatem regularnie – zarówno w daniach głównych, deserach, jak i formie przekąsek.
Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa