Słodkie sekrety jednej z popularnych kaw – co warto wiedzieć o Cappuccino?

Słodkie sekrety cappuccino.
Cappuccino jest jedną z najpopularniejszych kaw mlecznych i trudno się temu dziwić. Apetycznej piance i aksamitnej kawie nie sposób się oprzeć.

Rodowici Włosi piją tę mleczną kawę o poranku, natomiast w prawie całej Europie jest ona chętnie spożywana przez cały dzień. Sprawdź inne ciekawostki na temat Cappuccino!

Krótka historia Cappuccino

Cappuccino to delikatna kawa o charakterystycznym smaku i kolorze. Skąd tak naprawdę pochodzi nazwa tej mlecznej kawy? Źródła mówią o włoskich zakonnikach, czyli kapucynach, których habity przypominają kolor Cappuccino. Jednak kawa została spopularyzowana w Stanach Zjednoczonych w latach 90. XX wieku. Dzięki kolejnym udoskonaleniom ekspresów do kawy możemy cieszyć się idealną kawą z puszystą pianką. Obecnie urządzenia można znaleźć niemal w każdym biurze oraz w kuchniach prawdziwych kawoszy. Bardzo popularne stały się ekspresy kapsułkowe, które łączą w sobie prostotę obsługi oraz wysokie funkcjonalności, które decydują o doskonałym smaku kawy. Wciąż można obserwować postęp technologiczny, dlatego każdy z nas może stać się baristą w domowym zaciszu. A jak tak naprawdę wygląda proces przygotowywania cappuccino?

Jak zrobić idealne Cappuccino?

Przygotowanie cappuccino zgodnie ze sztuką baristyczną wymaga trochę wprawy i wiedzy. Najważniejsze są proporcje espresso do spienionego mleka. Pianka powinna być aksamitna, idealnie gładka i pozbawiona pęcherzyków powietrza. Jak uzyskać taki efekt? Przyda się oczywiście dobry spieniacz do mleka (np. Nespresso Aeroccino). Można oczywiście ręcznie spienić mleko, jednak ten proces jest nieco bardziej skomplikowany i wymaga wiedzy oraz doświadczenia. Z pomocą przychodzą ekspresy kapsułkowe, które są niezwykle proste w obsłudze – dzięki nim nawet początkujący kawosz może stać się prawdziwym baristą.

Dzięki nowoczesnej technologii, aby przygotować cappuccino za pomocą ekspresu, wystarczy napełnić zbiornik urządzenia wodą, włożyć odpowiednią kapsułkę i nacisnąć przycisk lub ustawić dźwignię w odpowiednim kierunku. Resztę pracy wykona za nas ekspres. Kawa w kapsułce jest zawsze aromatyczna i z gęstą pianką, a wszystko dzięki hermetycznemu zamknięciu. Kapsułka przebijana jest dopiero w ekspresie, dlatego nie ma możliwości, aby zwietrzała pod wpływem warunków atmosferycznych.

Caffe Art nie tylko dla zaawansowanych smakoszy

Liczy się nie tylko smak kawy, ale również walory estetyczne. Delikatną, kremową piankę można uzyskać korzystając ze spieniacza, takiego jak Nespresso Aeroccino. Jednak to nie koniec wyzwań. Sztukę, którą warto opanować jest Cafe Art. Piękne wzorki na cremie to technika dekoracji i upiększania kaw, którą stosują bariści. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby posiąść tę umiejętność. Chyba najłatwiejszym wzorem do uzyskania jest serce – wystarczy kilka prób, aby dojść do wprawy w tej technice. Istnieje jeszcze inny sposób ozdabiania kawy. Wystarczy użyć szablonu o dowolnym wzorze oraz ulubionej przyprawy np. cynamonu czy kakao. Tak udekorowane cappuccino z pewnością zrobi wrażenia na domownikach!

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat