Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do różnorodnych potraw, takich jak gulasze, pieczenie, duszone mięsa. Doskonale komponują się z różnymi sosami – które świetnie absorbują – a ich wszechstronność sprawia, że można je dostosować do wielu gustów i preferencji kulinarnych. Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi są więc doskonałym pomysłem na znane danie z koreańskim twiestem.
Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi
- Ilość porcji: 4
- Czas: 15 minut
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 100 g Pasty z bulgogi House of Asia
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- około 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g wody
- 100 g orzeszków ziemnych posiekanych
- 2 łyżki posiekanej zielonej dymki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
- W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni.
- Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką.
Fot. House Of Asia
Informacja prasowa