Pomidor jest idealnym sprzymierzeńcem odchudzania. Zawiera dużo wody (94g/100g) i błonnika (1,2g/100g), a przy tym jest niskokaloryczny (21kcal/100g), posiada dwa razy mniej kalorii niż starta marchewka czy mandarynka. Pomidor wyróżnia się przede wszystkim zawartością likopenu (3 mg/100 g), silnego pigmentu antyoksydacyjnego odpowiedzialnego za szkarłatny kolor. Ze wszystkich karotenoidów jego działanie przeciwutleniające jest najsilniejsze. Badania wykazały korzystne działanie likopenu w profilaktyce nowotworów hormonozależnych (piersi i prostaty), a także nerek, żołądka, płuc, a nawet raka skóry (kumulując się w skórze, likopen neutralizuje promieniowanie UV). Składnik ten chroni skórę przed uszkodzeniem kolagenu, więc ma również działanie przeciwzmarszczkowe. I co ciekawe, w przeciwieństwie do większości owoców i warzyw, które po ugotowaniu lub wytłoczeniu tracą część swoich walorów, pomidor je zachowuje, a czasem nawet je rozwija. Jego biodostępność wzrasta pod wpływem ciepła, dlatego jest lepiej wchłaniany przez organizm, gdy jemy go po ugotowaniu. Przyswajanie likopenu zwiększa się w połączeniu z tłuszczem, dlatego warto latem jeść jak najwięcej dań z sosem pomidorowym z dodatkiem kilku kropli oliwy z oliwek.
Łatwy sposób na szybki obiad
Chociaż kusząca jest wizja spaghetti ze świeżych pomidorów to latem nie zawsze mamy czas i ochotę spędzać czas w gorącej kuchni przy garnkach. Jeśli chcesz, by obiad powstał bez twojego udziału, a przy okazji przy dużo mniejszym zużyciu energii, skorzystaj z wolnowaru. To rodzaj garnka elektrycznego z misą, szczelnie przylegającą pokrywką i elementem grzejnym, przeznaczonego do długiego gotowania potraw w niskich temperaturach. Jego główną zaletą jest energooszczędność: opór zużywa niewiele energii (dużo mniej niż piekarnik), a izolacja zbiornika ogranicza straty ciepła. Jeśli masz małe patelnie i dużo rzeczy do gotowania w tym samym czasie, wolnowar pozwala uniknąć bałaganu na płycie kuchennej. Dzięki dwóm możliwym poziomom temperatury (niski lub wysoki) i z góry określonemu czasowi nie ma potrzeby monitorowania gotowania ani interwencji. Wśród wolnowarów Crockpot mamy do wyboru różne pojemności od 2,4 l do 7,5 l. Posiadają one cyfrowy panel sterowania z funkcją timera, która zakończy gotowanie po określonym czasie oraz automatycznie przełączy wolnowar w tryb podtrzymywania temperatury. Misa może być kamionkowa lub ceramiczna z powłoką DuraCeramic, która charakteryzuje się m.in. szybszym czasem nagrzewania, czy możliwością podsmażania np. mięsa bezpośrednio w naczyniu, na wszystkich rodzajach kuchenek.
Sos pomidorowy po prowansalsku
Wszystkie składniki umieść w misie wolnowaru. Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 10 godz. Podawaj z makaronem.
Sos pomidorowy z wołowiną
Zacznij od podsmażenia mielonego mięsa na oliwie i odstaw na bok. Umieść zamrożone warzywa w wolnowarze. Dodaj mięso, pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj składniki, nałóż pokrywkę i ustaw wolnowar na HIGH na 3-4 godziny. Podawaj z makaronem.
Fot. Crockpot
Informacja prasowa