Światowy Dzień Mleka

Pięć powodów, dla których warto sięgać po nabiał?
1 czerwca przypada Światowy Dzień Mleka, warto więc przybliżyć korzyści, jakie dla naszego zdrowia przynosi codzienne spożywanie mleka i nabiału.

Produkty mleczne są pysznym elementem dobrze zbilansowanej diety, a także źródłem wielu witamin i mikroelementów. Z tej okazji Piątnica przygotowała krótki poradnik pokazujący, dlaczego należy regularnie sięgać po mleko oraz produkty nabiałowe.

Mleko jest niezwykle wartościowym elementem diety człowieka – odgrywa kluczową rolę przy budowie kości i regeneracji mięśni, dostarczając wielu składników odżywczych. Według europejskich zaleceń konsumpcji mleka i produktów mlecznych, każdy dorosły powinien spożywać około 200 ml mleka, 125 g jogurtu i 20 – 30 g sera dziennie1.

Jakie są kluczowe powody, dla których warto spożywać mleko i nabiał?

  • Są istotnymi elementami piramidy żywieniowej – według zaleceń lekarzy i dietetyków spożycie produktów mlecznych jest kluczowe do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nabiał znajduje się na czwartym stopniu piramidy Instytutu Żywności i Żywienia i powinien być spożywany 2 – 3 razy dziennie. Nie należy zapominać też, że pitne produkty nabiałowe doskonale nawadniają organizm.
  • Stanowią źródło witamin i mikroelementów – nabiał jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i żelazo, a także zawiera witaminy A, D, E i K. Spożywanie produktów mlecznych zgodnie z zaleceniami pozwala pokryć niemal 100% dziennego zapotrzebowania na wapń.
  • Mają wysoką zawartość białka – występujące w produktach mlecznych białko jest źródłem aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które muszą być dostarczane w żywności. Wysokobiałkowe produkty nabiałowe jak np. twaróg, SKYR czy Serek Wiejski wysokobiałkowy z Piątnicy stanowią też wartościową przekąskę przed i po wysiłku, wspomagając regenerację i budowę mięśni.
  • Mogą być zdrowym deserem – gdy pomiędzy posiłkami czy podczas wykonywania codziennych aktywności pojawia się lekki głód, warto wybrać nabiałowe przekąski o prostym składzie i deserowym smaku. Serek homogenizowany z Piątnicy to pomysł na małe co nieco, które zachwyci nie tylko miłośników tradycyjnych smaków.
  • Są wartościową przekąską również dla osób z nietolerancją laktozy – miłośnicy produktów mlecznych, którzy nie mogą spożywać laktozy, mają również możliwość korzystania z naturalnych właściwości nabiału, sięgając po produkty takie jak mleko  lub Serek Wiejski bez laktozy, czy też pożywny i smakowity Koktajl z białkiem serwatkowym, który doskonale odżywia i regeneruje.

Nabiał jest cennym uzupełnieniem diety zarówno dzieci, jaki i dorosłych. Na rynku dostępny jest szeroki wybór wariantów i smaków produktów mlecznych, więc każdy z łatwością znajdzie coś dla siebie. Produkty nabiałowe, dzięki swojej uniwersalności mogą stanowić samodzielny posiłek, słodką przekąskę lub bazę do przygotowywania wielu wyśmienitych potraw: zup, sałatek czy sosów.

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat