Tajska sałatka z indykiem i makaronem z fasolki mung

Sałatki do 500 kcal – kilka powodów, dla których warto je jeść! Przepis kulinarny
Zdarza ci się, że po zjedzeniu posiłku zamiast przypływu energii czujesz spadek mocy i ciężkość w brzuchu? A może masz dość szybkich przekąsek, które nie do końca są zdrowe, ale nie masz pomysłu na alternatywę? Czas na zmiany! Sałatki do 500 kcal to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zdrowe, smaczne jedzenie, jak również tych dbających o linię. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, można je zabrać jako lunch do pracy, zjeść na kolację lub zamiast innego posiłku.

Co najważniejsze, są pełnowartościowe i dostarczą wszystkich niezbędnych składników!

Tajska sałatka z indykiem i makaronem z fasolki mung

  • Ilość porcji: 1
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom ostrości: 2
  • Wartość energetyczna: 490 kcal

Makroskładniki:

  • Tłuszcz: 23g
  • Węglowodany: 45g
  • Błonnik: 6g
  • Białko: 27g

Składniki:

  • 20 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
  • 100 g mielonego mięsa z indyka

Marynata:

  • 1 łyżka Sosu sojowego House of Asia
  • 1/2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • Garść jarmużu
  • ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w małe kawałki
  • 5 pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ¼ dużej papryczki chili pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych wcześniej uprażonych

Sos:

  • 1 łyżka Bezglutenowego sosu rybnego House of Asia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszaj ze sobą składniki marynaty i przełóż do niej indyka (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Następnie mięso wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 5 minut, odlej i przełóż do miski.
  3. Jarmuż obierz z łodyg, blanszuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty, następnie przełóż do miski z wodą i lodem. Potem przełóż na ręcznik papierowy i dobrze odcedź z nadmiaru wody.
  4. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  5. Pomidorki, cebulę i selera przełóż do miski z mięsem dodaj wcześniej przygotowany sos, jarmuż, orzeszki i dobrze wymieszaj, na koniec posyp dymką i kolendrą.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat