Tatar
Przepis na tatara.
Składniki:
- 600g wołowiny
- 400g polędwicy wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umyte mięso starannie oczyścić i dwukrotnie zmielić przez maszynkę.
- Zmielone mięso wymieszać z oliwką.
- Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem.
- Z mięsa uformować kilka kul z miejscem na żółtko.
- Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka, żółtka ułożyć na tatarach.
- Dookoła mięsa ułożyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz ogórki.
- Podawać tuż po przygotowaniu.
Szymon Kalinowski
(szymon.kalinowski@dlalejdis.pl)