Pochodząca z Belgii brukselka to skrzyżowanie kapusty głowiastej z jarmużem. Warzywo bardzo zdrowe i nagminnie niedoceniane. Zawiera w sobie witaminę A, B, C, E, K. Dostarcza ludzkiemu organizmowi magnezu, żelaza, fosforu, sodu, wapnia, manganu, cynku, selenu, potasu. Działa przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Brukselka to warzywo uniwersalne. Sięgać po nią bowiem mogą wegetarianie, weganie, osoby na diecie, osoby cierpiące na cukrzycę, dzieci. Niewskazana jest w dużej ilości tylko tym, u których zdiagnozowano niedoczynność tarczycy.
Godną uwagi informacją dotyczącą kapusty brukselskiej jest fakt, że wspomaga ona układ odpornościowy, przyspiesza leczenie rozmaitych infekcji, pomaga przy problemach z hormonami. Brukselką warto się zajadać także dlatego, że pozytywnie działa na zdrowie i wygląd skóry, włosów i paznokci, wspomaga pracę serca, chroni przed zawałem. Dzięki zawartości błonnika usprawnia trawienie i pracę jelit, chroni przed zaparciami, zapewnia też uczucie sytości. Włączenie kapusty brukselskiej do swojej diety zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka.
Badania naukowe wykazały, że brukselka korzystnie działa na płodność. Z powodu dużej zawartości kwasu foliowego warzywo to polecane jest kobietom w ciąży i tym, które dopiero planują ciążę. Specjaliści od zdrowego odżywiania radzą, aby gotować brukselkę na parze, nie dłużej niż 3-4 minuty. Warzywo to świetnie nadaje się również do koktajli. Pomaga bowiem wtedy oczyszczać organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com