To warto wiedzieć o oleju rydzowym

Olej rydzowy - co warto o niem wiedzieć?
Tłoczony z nasion lnicznika siewnego olej rydzowy to źródło cennych witamin. Z tego m.in. względu z każdym dniem przybywa w Polsce tych, którzy po niego sięgają.

Olej rydzowy to klarowna ciecz o oleistej konsystencji, która może przybierać barwę zarówno złocistą, jak i rdzawą. Produkt ten charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Poczuć w nim można gorczycę i cebulę. Olej rydzowy zajmuje często "honorowe" miejsca na półkach w sklepach ze zdrową żywnością dlatego, że zawiera w sobie witaminy A, B, E, a jego właściwości zdrowotne naprawdę robią wrażenie.

Godną uwagi informacją dotyczącą tego oleju jest fakt, że pozytywnie działa na układ odpornościowy organizmu, pomaga obniżać poziom  złego cholesterolu, pomaga w gojeniu się ran. Osoby, które włączą olej rydzowy do swojej  diety liczyć także mogą na poprawę kondycji włosów i elastyczności skóry. Nie do przecenienia jest także jego rola w obniżaniu ciśnieniu krwi oraz w wyrównywaniu poziomu cukru we krwi. Ze zdrowotnych właściwości oleju rydzowego z powodzeniem korzystać mogą alergicy. Produkt ten łagodzi bowiem  objawy alergii, pomaga w łagodzeniu objawów atopowego zapalenia skóry.

Olej rydzowy ma także tę zaletę, że opóźnia procesy starzenia tkanek, wspomaga przemianę materii, pozytywnie działa na mikroflorę jelit. Z tego powodu coraz więcej osób będących na diecie ustawia olej rydzowy w swojej kuchni. Po olej rydzowy dobrze sięgać również dlatego, że zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają zaś one bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Gdy decydujemy się zakupić olej rydzowy, warto pamiętać, że należy spożywać go na zimno. Pod wpływem wysokiej temperatury traci on bowiem swoje właściwości. Nie zaleca się spożywania więcej niż dwóch łyżeczek tego oleju dziennie. Olej rydzowy zyskuje coraz większą popularność także dlatego, że jego zastosowanie jest uniwersalne.  Dodawać go można do makaronów, ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, sałatek, sosów oraz używać do pieczenia ciast.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat