Tosty - idealna przekąska na lato

Garść przepisów na smaczne tosty.
Tosty chętnie jemy przez cały rok. O ile zimą najczęściej sięgamy po te z serem i szynką, to latem najbardziej smakują nam tosty ze świeżymi warzywami czy owocami. Możemy je jeść na pierwsze lub drugie śniadanie, na podwieczorek lub na kolację. O smaku tostów decydują zarówno składniki, jak i odpowiednio przyrumienione w tosterze pieczywo. Duży wybór tosterów znajdziesz w ofercie marki Breville.

Dlaczego wolimy przypieczone pieczywo od zwykłej kromki? Ma to związek z reakcją Maillarda, czyli serią reakcji chemicznych, które zachodzą między cukrami i białkami podczas smażenia i ogrzewania. W efekcie chleb nabiera złocistego koloru i atrakcyjnego aromatu. Kolor nie jest jedyną rzeczą, która się zmienia. Kiedy chleb się opieka, nabiera lekko karmelowego smaku.

Jak sama nazwa wskazuje najlepszym sprzętem do przygotowywania tostów, jest toster, który w odróżnieniu od opiekacza, podgrzewa kromki chleba w pozycji pionowej. Do wyboru mamy wiele modeli, które różnią się wielkością i dodatkowymi funkcjami. Zaletą dobrego tostera jest wyjmowana tacka na okruchy, dzięki której czyszczenie urządzenia jest łatwiejsze. Taką funkcję mają wszystkie tostery Breville. W modelu Breville Edge dzięki funkcji Lift & Look można obserwować postęp opiekania tostów bez przerywania cyklu, a funkcja wysokiego podnoszenia umożliwia wyjmowanie małych kromek bez poparzenia palców. Głębokie, regulowane szczeliny dla wszystkich grubości pieczywa pozwalają na wkładanie różnej wielkości kromek, bułek, a nawet bajgli. Regulacja stopnia przyrumienienia umożliwia opiekanie kromek zgodnie z własnymi upodobaniami. Funkcje rozmrażania pieczywa i ponownego opiekania w Breville High Gloss są idealne dla wszystkich, którym zależy na czasie.

Tosty z sezonowymi owocami

Składniki:

  • Pełnoziarnistego chleba 4 Kromki
  • Ser świeży (typu Philadelphia) 150g
  • Jagody 10 szt.
  • Truskawki 4 szt.
  • Banan 1 szt.
  • Kiwi 1 szt.
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Banana i kiwi obrać i pokroić w plasterki. Truskawki pokroić w cienkie plasterki.
  2. Lekko podpiecz kromki chleba w tosterze. Następnie rozsmaruj kremowy serek na grzance. Połóż owoce na ciepłe kanapki, posyp migdałami i możesz delektować się ich smakiem.

"Burger tosty" z salami, kiełbasą, ricottą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 4 bułki do burgera
  • Ser Ricotta 600g
  • 16 plasterków suchej kiełbasy
  • 8 plasterków Salami
  • Suszone pomidory
  • Zielone oliwki bez pestek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pietruszka
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Przekrój bułki do burgerów i podpiecz je w tosterze. Ząbki czosnku przekrój na pół i natrzyj nimi grzankę, a następnie skrop olejem. Na każdej grzance umieść łyżkę ricotty, następnie rozłóż suszone pomidory, dwa plasterki kiełbasy, plasterek salami i oliwkę. Posyp natką pietruszki i podawać.

Grzanki z musem z łososia

Składniki:

  • Wędzony łosoś 150g, kilka plasterków do dekoracji
  • Świeży łosoś 1 dzwonko
  • Ser topiony 100 gramów
  • Szczypiorek
  • Kwaśna śmietana 1 łyżka
  • Świeży ogórek
  • Orzech włoski
  • Chrzan
  • Sok cytrynowy
  • Sól pieprz
  • Kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego

Przygotowanie:

Upiecz filet z łososia, a następnie ostudź go. W misie blendera wymieszaj ugotowanego łososia z wędzonym łososiem, chrzanem, twarogiem, szczypiorkiem, świeżą śmietaną i sokiem z cytryny, aż do uzyskania kremowego musu. Dodaj sól i pieprz. Przykryj celofanem i pozostawić ok. 2 godziny w lodówce. Plastry wędzonego łososia pokrój na kawałki. Podawaj na podgrzanych w tosterze kromkach pieczywa z ziarnami i udekoruj kawałkiem wędzonego łososia i świeżym ogórkiem.

Tosty z awokado i serkiem kremowym

Składniki:

  • Chleb 4 kromki
  • Awokado 2 szt.
  • Serek kremowy, np. kiri 4 porcje
  • Papryka w proszku
  • Sól

Przygotowanie:

Opiecz kromki chleba w tosterze. Przekrój awokado na pół i wydrąż pestki. Pokrój miąższ na cienkie plasterki. Posmaruj serem kromki chleba tostowego. Na grzankach połóż plasterki awokado. Posyp tosty odrobiną papryki. Dopraw solą.

Fot. Newell Brands
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat