Dlaczego wolimy przypieczone pieczywo od zwykłej kromki? Ma to związek z reakcją Maillarda, czyli serią reakcji chemicznych, które zachodzą między cukrami i białkami podczas smażenia i ogrzewania. W efekcie chleb nabiera złocistego koloru i atrakcyjnego aromatu. Kolor nie jest jedyną rzeczą, która się zmienia. Kiedy chleb się opieka, nabiera lekko karmelowego smaku.
Jak sama nazwa wskazuje najlepszym sprzętem do przygotowywania tostów, jest toster, który w odróżnieniu od opiekacza, podgrzewa kromki chleba w pozycji pionowej. Do wyboru mamy wiele modeli, które różnią się wielkością i dodatkowymi funkcjami. Zaletą dobrego tostera jest wyjmowana tacka na okruchy, dzięki której czyszczenie urządzenia jest łatwiejsze. Taką funkcję mają wszystkie tostery Breville. W modelu Breville Edge dzięki funkcji Lift & Look można obserwować postęp opiekania tostów bez przerywania cyklu, a funkcja wysokiego podnoszenia umożliwia wyjmowanie małych kromek bez poparzenia palców. Głębokie, regulowane szczeliny dla wszystkich grubości pieczywa pozwalają na wkładanie różnej wielkości kromek, bułek, a nawet bajgli. Regulacja stopnia przyrumienienia umożliwia opiekanie kromek zgodnie z własnymi upodobaniami. Funkcje rozmrażania pieczywa i ponownego opiekania w Breville High Gloss są idealne dla wszystkich, którym zależy na czasie.
Tosty z sezonowymi owocami
Składniki:
Przygotowanie:
"Burger tosty" z salami, kiełbasą, ricottą i suszonymi pomidorami
Składniki:
Przygotowanie:
Przekrój bułki do burgerów i podpiecz je w tosterze. Ząbki czosnku przekrój na pół i natrzyj nimi grzankę, a następnie skrop olejem. Na każdej grzance umieść łyżkę ricotty, następnie rozłóż suszone pomidory, dwa plasterki kiełbasy, plasterek salami i oliwkę. Posyp natką pietruszki i podawać.
Grzanki z musem z łososia
Składniki:
Przygotowanie:
Upiecz filet z łososia, a następnie ostudź go. W misie blendera wymieszaj ugotowanego łososia z wędzonym łososiem, chrzanem, twarogiem, szczypiorkiem, świeżą śmietaną i sokiem z cytryny, aż do uzyskania kremowego musu. Dodaj sól i pieprz. Przykryj celofanem i pozostawić ok. 2 godziny w lodówce. Plastry wędzonego łososia pokrój na kawałki. Podawaj na podgrzanych w tosterze kromkach pieczywa z ziarnami i udekoruj kawałkiem wędzonego łososia i świeżym ogórkiem.
Tosty z awokado i serkiem kremowym
Składniki:
Przygotowanie:
Opiecz kromki chleba w tosterze. Przekrój awokado na pół i wydrąż pestki. Pokrój miąższ na cienkie plasterki. Posmaruj serem kromki chleba tostowego. Na grzankach połóż plasterki awokado. Posyp tosty odrobiną papryki. Dopraw solą.
Fot. Newell Brands
Informacja prasowa