„Ukryte przyczyny refluksu i zgagi” – recenzja

Opublikowano: 2018-05-21
Recenzja książki „Ukryte przyczyny refluksu i zgagi”.
Zrozumienie podstawowych symptomów choroby refluksowej oraz poszerzanie wiedzy z zakresu źródeł kwasu spożywczego to ważny krok w kierunku poprawy jakości naszego życia.

Powszechnie uważa się, że podstawowym objawem refluksu jest zgaga, jednak symptomów tej choroby jest znacznie więcej. Zapewne wielu z Was boryka się z takimi problemami jak trudności z połykaniem, chrypka, ból gardła, dokuczliwy kaszel czy uczucie ściskania w gardle. To następstwa szkodliwego działania kwasów. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że mogą być one związane z niewłaściwą dietą i stylem życia, które powodują w efekcie chorobę refluksową przełyku. Właściwa diagnoza pozwala uniknąć długotrwałych efektów ubocznych, w tym nowotworów. Na refluks cierpi coraz więcej osób, bez względu na wiek. Wszystkiemu winny jest kwas spożywczy będący składnikiem wielu pokarmów konsumowanych przez nas każdego dnia, które uważamy za nieszkodliwe.

Autor książki uświadamia nam, że nie możemy spożywać pokarmów przepełnionych chemią, mającą negatywny wpływ na barierę ochronną naszego organizmu. Musimy przywiązywać większą uwagę do tego, co jemy, bo właśnie to jest kluczem do poprawy naszego samopoczucia. Publikacja ta zawiera wszystkie najistotniejsze informacje o chorobie refluksowej. Zwiększa naszą świadomość i pomaga poczuć się lepiej. Dr Jonathan Aviv przedstawia 28-dniowy program, który uśmierzy wszelkie dolegliwości za pomocą właściwie dobranych produktów. Dowiadujemy się, których z nich należy unikać, a które wprowadzić na stałe do swojej diety. Otrzymujemy gotowe zestawy dań na kilka tygodni oraz wiele prostych i szybkich przepisów kulinarnych. Przedstawiona w książce dieta zawiera dużą ilość błonnika oraz wszystkie niezbędne makroskładniki.

Dr Jonathan Aviv zapewnia, że program ten poprawi jakość naszego życia bez względu na stopień spowodowanego uszczerbku na zdrowiu. Pomoże również wyrobić nawyk stosowania niskokwasowej diety, która jest niezwykle istotna przy tego typu schorzeniach. Co ważne, korzyści z niej wynikające są dalekosiężne, dzięki czemu zyskamy znacznie więcej aniżeli chwilowe uśmierzenie dolegliwości. Według autora zastosowanie zbilansowanej diety pomoże odzyskać energię i pozbyć się zbędnych kilogramów, a także zniweluje uczucie głodu oraz ureguluje poziom cukru we krwi. Książka jest niezwykle wartościowa. Została napisana jasnym, zrozumiałym językiem. Uważam, że jest to publikacja, która powinna zagościć w każdej domowej biblioteczce i towarzyszyć nam każdego dnia w dążeniu do poprawy naszego samopoczucia.

Beata Jabłońska
(beata.jablonska@dlalejdis.pl)

Dr Jonathan Aviv, „Ukryte przyczyny refluksu i zgagi”, Białystok, Wydawnictwo Vital, 2017 r.




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat