Victoria Sponge z dżemem agrestowym

Przepis na Victoria Sponge z dżemem agrestowym.
Klasyczny brytyjski deser z owocowym akcentem. Słodkie, puszyste ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym posmakiem dżemu, tworząc razem niebiańską przekąskę na osłodę popołudnia.

Składniki:

  • 4 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • 225 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 225 g cukru
  • 75 ml creme fraiche
  • 200 ml kremówki
  • Dżem agrestowy (można przygotować samemu: 200 g agrestu i 100 g cukru razem gotować, aż owoce zmiękną, odstawić i dodać łyżeczkę syropu z czarnego bzu)


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Jajka wymieszaj widelcem z pojedynczym żółtkiem. Powinno być ich w sumie około 225 ml. Przesiej mąkę do miski i odstaw.
Masło, ekstrakt waniliowy i cukier ucieraj razem w mikserze do uzyskania gładkiej masy. Dodaj creme fraiche i dalej ucieraj przez około 1 minutę. Zmniejsz obroty i dodaj ⅓ masy jajecznej a następnie 2 łyżki mąki. Zanim powtórzysz proces poczekaj, aż wszystko się ładnie połączy. Pozostałą mąkę dosyp do masy i wymieszaj delikatnie dużą szpatułką. Ciasto powinno być białe i delikatnie spływać ze szpatułki.
Przelej połowę ciasta do formy o średnicy 20 cm i piecz 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na 10 minut. Następnie powtórz proces z drugą połową masy.
Kremówkę ubij na sztywno.
Jeden blat ciasta ułóż na talerzu, a następnie posmaruj dżemem i wyłóż kremówkę. Przykryj drugim blatem i delikatnie posyp cukrem pudrem.

Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie
Premiera w poniedziałek 7 marca o 17:00

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat