Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Jajka wymieszaj widelcem z pojedynczym żółtkiem. Powinno być ich w sumie około 225 ml. Przesiej mąkę do miski i odstaw.
Masło, ekstrakt waniliowy i cukier ucieraj razem w mikserze do uzyskania gładkiej masy. Dodaj creme fraiche i dalej ucieraj przez około 1 minutę. Zmniejsz obroty i dodaj ⅓ masy jajecznej a następnie 2 łyżki mąki. Zanim powtórzysz proces poczekaj, aż wszystko się ładnie połączy. Pozostałą mąkę dosyp do masy i wymieszaj delikatnie dużą szpatułką. Ciasto powinno być białe i delikatnie spływać ze szpatułki.
Przelej połowę ciasta do formy o średnicy 20 cm i piecz 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na 10 minut. Następnie powtórz proces z drugą połową masy.
Kremówkę ubij na sztywno.
Jeden blat ciasta ułóż na talerzu, a następnie posmaruj dżemem i wyłóż kremówkę. Przykryj drugim blatem i delikatnie posyp cukrem pudrem.
Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie
Premiera w poniedziałek 7 marca o 17:00
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa