Warzywa w nowej odsłonie - pomysł na lunchbox

Tartaletki z łososiem i szpinakiem - przepis kulinarny.
Czasem rodzice skarżą się, że dzieci nie przepadają za warzywami. Wydają im się nudne i niesmaczne. Dlatego polecamy dodawać je do każdego dania w atrakcyjny sposób. Ważne, by było kolorowo i pysznie! Jesteśmy pewni, że tartaletki ze szpinakiem, zapakowane do lunchboxa, znikną do ostatniej sztuki. Warzywa możemy z powodzeniem dodawać do wytrawnych wersji keksu albo muffin.

Tartaletki z łososiem i szpinakiem

  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Liczba porcji: 8 osób

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 biała cebula
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 g szpinaku
  • 50 g startego, żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 ml oliwy
  • 1 Bulion Warzywny Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Idealnie nadają się te do pieczenia babeczek. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nimi środek każdej foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 5 minut.
  2. Łososia oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem.
  3. Śmietanę i bulion dodaj do składników smażonych. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc grzania.
  4. Wystudź masę szpinakową, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć starty ser i wymieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.
  5. Do każdego z zapieczonych spodów z ciasta nałóż przygotowany farsz. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i zapiekaj przez ok. 10-12 minut.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat