Warzywa w nowej odsłonie - pomysł na lunchbox
Czasem rodzice skarżą się, że dzieci nie przepadają za warzywami. Wydają im się nudne i niesmaczne. Dlatego polecamy dodawać je do każdego dania w atrakcyjny sposób. Ważne, by było kolorowo i pysznie! Jesteśmy pewni, że tartaletki ze szpinakiem, zapakowane do lunchboxa, znikną do ostatniej sztuki. Warzywa możemy z powodzeniem dodawać do wytrawnych wersji keksu albo muffin.
Tartaletki z łososiem i szpinakiem
- Czas przygotowania: 45 minut
- Liczba porcji: 8 osób
Składniki:
- 100 g łososia wędzonego
- 1 biała cebula
- 200 ml śmietany 36%
- 100 g szpinaku
- 50 g startego, żółtego sera
- 2 jajka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 ml oliwy
- 1 Bulion Warzywny Knorr
Sposób przygotowania:
- Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Idealnie nadają się te do pieczenia babeczek. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nimi środek każdej foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 5 minut.
- Łososia oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem.
- Śmietanę i bulion dodaj do składników smażonych. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc grzania.
- Wystudź masę szpinakową, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć starty ser i wymieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.
- Do każdego z zapieczonych spodów z ciasta nałóż przygotowany farsz. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i zapiekaj przez ok. 10-12 minut.
Fot. Knorr
Informacja prasowa