„Wędliny domowe” – recenzja

Recenzja książki „Wędliny domowe”.
Zamiast kupować gotowe, naszpikowane chemią i niepotrzebnymi dodatkami, mięsa moglibyśmy sami zająć się produkcją pysznych, zdrowych i (co również bardzo ważne) sporo tańszych wędlin.

Łatwo powiedzieć – trudniej zrobić. Czy na pewno?

Od dawna myślałam o tym, by zacząć samej przygotowywać wędliny, jednak do tej pory ograniczałam się jedynie do pieczonych mięs lub pasztetów w foremkach. Kiedy dowiedziałam się więc, że na rynku wydawniczym pojawiła się książka autorstwa Stanisława Klimaja i Henryka Rejchelta pod tytułem „Wędliny domowe”, wiedziałam, że musi ona zasilić moją prywatną kolekcję książek kucharskich. Piękna oprawa publikacji natychmiast zachęciła mnie do zajrzenia do jej środka. A tam? Całe bogactwo przydatnych informacji i podzielonych na kilka kategorii przepisów – istny raj dla miłośników kuchennych wyzwań i prawdziwych mięsożerców, którzy mają dość chemii w kupowanych produktach.

Autorzy książki wskazują, co będzie nam potrzebne do rozpoczęcia przygody z wędliniarstwem. Wskazują podstawowe metody przygotowywania mięs i pokrótce opisują każdą z nich. Znajdziemy tutaj najważniejsze informacje i wskazówki dotyczące peklowania, sznurowania, korzystania z siatek i jelit, wędzenia oraz parzenia. Dowiemy się również, jak przechowywać przygotowane przez nas wyroby. Drugą część publikacji wypełniają przepisy na kiełbasy, wędliny wędzone, dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety oraz wędliny gotowane i pieczone.

Książka „Wędliny domowe” zachwyca i inspiruje. Została przygotowana tak, by mogli z niej korzystać zarówno początkujący, jak i ci bardziej zaawansowani kucharze. Piękne zdjęcia zachęcają do zastosowania zawartych w publikacji przepisów w praktyce, a proste instrukcje zdecydowanie ułatwiają pracę w kuchni. Książkę polecam wszystkim, którzy mają dość kupnych wyrobów i chcą sami przygotowywać smakowite, dużo zdrowsze wędliny, które z pewnością zachwycą domowników i znajomych.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Henryk Rejchelt, Stanisław Klimaj, „Wędliny domowe”, Wydawnictwo Burda Media Polska, Warszawa, 2019.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat