Wegański styczeń

Sałatka z ciecierzycy - przepis kulinarny.
Początek Nowego Roku to idealny moment na wprowadzenie zmian w swojej diecie. Dlatego marka Violife zachęca, by podjąć roślinne wyzwanie i dołączyć do akcji Veganuary.

Jest to brytyjska inicjatywa mająca na celu popularyzację diety wegańskiej na całym świecie. Poszukując korzystnych dla zdrowia i planety rozwiązań, również Polacy coraz bardziej interesują się dietą roślinną, co potwierdzają badania1. W realizacji postanowień pomogą nam z pewnością doskonałe przepisy na roślinne dania od Violife.

Co roku, w styczniu, tysiące ludzi na całym świecie dołącza do brytyjskiej inicjatywy Veganuary. Nazwa wydarzenia pochodzi od angielskich słów vegan i january, które oznaczają wegański styczeń. Akcja ma na celu promocję roślinnej diety – opartej na warzywach, owocach, a także wegańskich alternatywach produktów zwierzęcych. Z roku na rok wydarzenie cieszy się coraz większą popularnością. Od startu inicjatywy w 2014 roku dołączenie do niej zadeklarowało już ponad milion osób ze 192 krajów świata.

Sałatka z ciecierzycy

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Ilość porcji: 4

Składniki:

NA SAŁATKĘ:

  • 1 blok Violife Greek White
  • 2 puszki ciecierzycy (ciecierzyca odsączona i opłukana)
  • 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 ogórek pokrojony w plasterki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 50 g posiekanych oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • sól
  • czarny pieprz, świeżo zmielony
  • pęczek pietruszki, grubo posiekany

DO DEKORACJI

  • 100 ml oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić sałatkę, w dużej misce wymieszaj ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórek, czerwoną cebulę, oliwki, suszone pomidory i kapary. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Aby przygotować sos, połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki i płatki czerwonej papryki, umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku.
  3. Przed podaniem na sałatkę pokrusz Violife Greek White i skrop dressingiem.

Fot. VIOLIFE
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat