Jest to brytyjska inicjatywa mająca na celu popularyzację diety wegańskiej na całym świecie. Poszukując korzystnych dla zdrowia i planety rozwiązań, również Polacy coraz bardziej interesują się dietą roślinną, co potwierdzają badania1. W realizacji postanowień pomogą nam z pewnością doskonałe przepisy na roślinne dania od Violife.
Co roku, w styczniu, tysiące ludzi na całym świecie dołącza do brytyjskiej inicjatywy Veganuary. Nazwa wydarzenia pochodzi od angielskich słów vegan i january, które oznaczają wegański styczeń. Akcja ma na celu promocję roślinnej diety – opartej na warzywach, owocach, a także wegańskich alternatywach produktów zwierzęcych. Z roku na rok wydarzenie cieszy się coraz większą popularnością. Od startu inicjatywy w 2014 roku dołączenie do niej zadeklarowało już ponad milion osób ze 192 krajów świata.
Sałatka z ciecierzycy
- Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 4
Składniki:
NA SAŁATKĘ:
- 1 blok Violife Greek White
- 2 puszki ciecierzycy (ciecierzyca odsączona i opłukana)
- 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 ogórek pokrojony w plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 50 g posiekanych oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- sól
- czarny pieprz, świeżo zmielony
- pęczek pietruszki, grubo posiekany
DO DEKORACJI
- 100 ml oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- sól i pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić sałatkę, w dużej misce wymieszaj ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórek, czerwoną cebulę, oliwki, suszone pomidory i kapary. Dopraw solą i pieprzem.
- Aby przygotować sos, połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki i płatki czerwonej papryki, umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku.
- Przed podaniem na sałatkę pokrusz Violife Greek White i skrop dressingiem.
Fot. VIOLIFE
Informacja prasowa