Wielkanoc musi być z jajem

 Akcesoria Fiskars Functional Form na Święta Wielkanocne.
Czas najwyższy pomyśleć o Wielkanocnym menu - zgodnie z naszą tradycją na stołach, ozdobionych baziami oraz pierwszymi wiosennymi kwiatami, królować będą jaja oraz wielkanocne baby i mazurki.

W polskiej kulturze Święta Wielkanocne odgrywają bardzo ważną rolę. Świąteczne śniadanie ma w sobie głęboką symbolikę. Mowa tu przede wszystkim o jajku – symbolu życia, zwycięstwa nad śmiercią. Wśród tradycyjnych wypieków wielkanocnych prym wiodą różnego rodzaju babki oraz mazurki, które są dumą i ozdobą każdego Wielkanocnego stołu.

Dzielenie się jajkiem
Dawniej w czasie postu zakazane było spożywanie jaj. Można było zjeść je dopiero podczas Wielkanocy. Głównym składnikiem świątecznego koszyczka są właśnie jajka, bez których nie da się skomponować świątecznego menu.

Świąteczne przygotowania ułatwi nam krajalnica do jajek Fiskars Functional Form, która w mgnieniu oka pokroi w plastry jajko ugotowane na twardo. Ostrza, wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zapewniają perfekcyjnie równe plastry. Krajalnica jest poręczna i łatwa w użyciu.

I masz babo placek!
Według tradycji świąteczne wypieki należy przygotowywać w Wielką Sobotę. Wielkanocne ciasto – mazurek, jada się przeważnie tylko raz w roku. Dawniej mazurki traktowano jako swego rodzaju nagrodę za przestrzeganie postu. Mimo, iż mówi się o mazurkach, że są tradycyjnym polskim wypiekiem, to w rzeczywistości smakołyk ten przywędrował do naszego kraju z Turcji, natomiast w polskiej kulturze zakorzenił się dopiero w XVII wieku.

Niezastąpiony w przygotowywaniu świątecznych wypieków będzie wygodny w użyciu, lekki, metalowy wałek do ciasta Fiskars. Jest on pokryty nieprzywieralną do powierzchni ciasta powłoką. Akcesorium gwarantuje szybkie, łatwe i przyjemne przyrządzanie różnego rodzaju słodkości. Ergonomiczna konstrukcja uchwytów zapewnia wygodę podczas pracy.

Chrzan pomoże!
Na polskich stołach w czasie Wielkanocy musiał być świeżo utarty chrzan - stary, ludowy symbol siły i fizycznej krzepy. Podawało się go ze słodką śmietaną, zakwaszoną jednocześnie cytryną albo z tartymi buraczkami, jako tzw. ćwikłę.

Przed przygotowywaniem chrzanu warto zaopatrzyć się w dobrą tarkę. W kuchennym portfolio Fiskars znajdują się tarki składane z małymi lub dużymi oczkami. Akcesoria te nadają się zarówno do owoców, warzyw jak i serów. Możliwość złożenia tarki pozwala dobrać odpowiednią dla użytkownika pozycję pracy. Po złożeniu tarka zajmuje mało miejsca, co ułatwia jej przechowywanie.

Orientacyjne ceny detaliczne:

  • Krajalnica do jajek – cena ok. 50 zł
  • Wałek do ciasta – cena ok. 75 zł
  • Tarka składana małe oczka – cena ok. 50 zł
  • Tarka składana, duże oczka – cena ok. 50 zł


Fot. Fiskars
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat