Wino białe półsłodkie – jak smakuje i jak je podawać?

Jak smakuje i jak podawać wino białe półsłodkie?
Czym charakteryzuje się wino białe półsłodkie i jak powstaje jego charakterystyczny, słodki, ale delikatny smak?

Dowiedz się, po czym poznać dobre wino tego rodzaju, a także z czym (i w czym) je podawać!

Jak powstają wina białe półsłodkie?

Wino białe nie musi być wcale białe – może przyjmować różne odcienie koloru żółtego, a nawet wpadać w brąz. Produkuje się je na drodze fermentacji alkoholowej bezbarwnego miąższu winogron, które miały jasną albo ciemną skórkę, tak żeby otrzymać napój o klarownym, żółtym odcieniu. Białe wino może być wytrawne, półwytrawne słodkie i półsłodkie. Wszystko zależy od użytego szczepu, obranej metody winifikacji i – co kluczowe, jeśli szukamy wina półsłodkiego – od zawartości cukru resztkowego.

Wino białe półsłodkie to idealna propozycja dla wielbicieli słodkiego smaku. Jest im o wiele bliżej do słodyczy niż do wytrawności. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one dużą dawkę wspomnianego cukru resztkowego. Przy produkcji trunku stosuje się szczepy winne wzbogacone sporą ilością cukru, który następnie nie zostaje w całości zamieniony na alkohol podczas fermentacji. Właśnie w tym przemyślanym procesie fermentowania tkwi sekret unikalnego charakteru win półsłodkich.

Polacy kochają białe półsłodkie wino!

Dobre, białe wino półsłodkie to trunek o wyczuwalnej, ale nie przytłaczającej słodyczy. Smak takiego wina powinien być intensywny i lekki. W tańszych, gorzej jakości winach stołowych cukier jest po prostu dodawany na późniejszym etapie produkcji, żeby zapewnić oczekiwaną słodycz. Koneserzy wina będą w stanie od razu wychwycić taki zabieg na skróty.

Według badań Millward Brown wykonanych na zlecenie Lidl Polska, zdaniem statystycznego polskiego konsumenta dobre wino powinno być półsłodkie (37% odpowiedzi) albo słodkie (24%). Wytrawne wina cieszą się znacznie mniejszym zainteresowaniem – w badaniu uzyskały zaledwie 15%. Wygląda na to, że ciągnie nas do umiarkowanej słodkości!

Jak podawać wino białe półsłodkie?

Nadrzędną zasadą przy doborze kieliszka powinien być kolor wina. To białe podajemy w wyższych, smuklejszych kieliszkach, mocno schłodzone. Zwykle serwujemy je w temperaturze od 8 do 10 stopni Celsjusza, przy czym warto zastosować się do szczegółowych instrukcji podanych na etykiecie danego trunku.

Wina półsłodkie pasują doskonale do delikatnych deserów, ciast i owoców, a także sałatek i wybranych gatunków serów. Niektórzy serwują je także do białego mięsa i ryb. Jeśli potraktujemy wino białe półsłodkie jako deserowe, warto zaserwować je w przeznaczonym do tego celu kieliszku. Jest on nieco niższy, ale wciąż o wąskim, smukłym kielichu. Kielich ten zwęża się ku górze, dzięki czemu wino nie traci aromatu.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat