Pochodząca z północnej Azji aronia, dzięki odporności na trudne warunki klimatyczne i łatwość uprawy, na dobre zadomowiła się w różnych częściach świata, również i w Polsce. I to na taką szeroką skalę, że nasz kraj jest jednym z największych producentów aronii na świecie. Nie brakuje bowiem amatorów soków, syropów z aronii, nalewek, dżemów i galaretek. Aronię znaleźć też można w suplementach diety.
Po ten dar natury warto sięgać dlatego, że zawiera dużo witaminy B, C, E, wapń, mangan, żelazo, miedź, jod oraz bor. Spora liczba konsumentów aronii, ceni tę roślinę za to, że dzięki obecnym w niej polifenolom, opóźnić można procesy starzenia się organizmu oraz zapewnić sobie można ochronę przed nowotworami. Aronia zalecana jest szczególnie osobom z obniżoną odpornością. Ten dar natury wspomaga bowiem pracę układu immunologicznego, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Aronia zmniejsza ryzyko przeziębienia oraz przyspiesza regenerację po przebytym przeziębieniu czy grypie. Godną uwagi informacją dotyczącą aronii jest fakt, że ma ona działanie przeciwcukrzycowe. Nie ma więc przeciwskazań co do spożywania aronii przez diabetyków.
Badania naukowe wykazały, że długotrwałe spożywanie aronii zmniejsza uczucie głodu i pragnienia oraz że aronia obniża wchłanianie cukrów. Warto wiedzieć ponadto, że aronia polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz że te dar natury obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu. Dzięki obecności w aronii antocyjanów, korzyść z włączenia do diety aronii, odnieść mogą ludzkie oczy. Aronia wspomaga bowiem funkcjonowanie narządu wzroku.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com