Zapiekanka ziemniaczana
Dla niektórych obiad jednoznacznie kojarzy się stereotypowo z ziemniakami, podanymi na talerzu z kotletem i surówką. Inni patrzą na te uprzednio ugotowane warzywo niechętnie.
Może to za sprawą powszechności tej potrawy w naszym kraju. Warto zatem wprowadzić do ziemniaczanego menu trochę urozmaicenia.
Składniki:
- 10-12 ziemniaków
- 6 cebul
- 250 g boczku wędzonego w plasterkach
- 250 g szynki
- 400 g startego żółtego sera
- pieczarki
- papryka
- czerwona fasolka z puszki
- 2 jajka
- 300 ml śmietany
- 4 ząbki czosnku
- masło - do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- olej
- przyprawy: gałka muszkatałowa, pieprz, sól, opcjonalnie papryka, przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
- Ziemniaki. W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Mogą być lekko niedogotowane.
- Farsz. Na patelnię (najlepiej większą) wlewamy kilka łyżek oleju. Obieramy i kroimy nie za drobno cebule, wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Cebulę na patelni solimy, aby uniknąć przypalenia. Kroimy pieczarki i paprykę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy czerwoną fasolkę z puszki. Plastry boczku i szynki kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki, dodajemy na patelnie i dokładnie mieszamy, zwracając uwagę na to, aby rozdzielić sklejone ze sobą kawałki mięsa. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy tak powstałą mieszaninę przez jeszcze 10-20 minut, uważając aby nie przypaliła się. Dzieje się tak najczęściej, gdy wyparuje cała woda, która wycieka z warzyw.
- Sos. Do miski wlewamy około 300 ml śmietany 18% i dodajemy połowę startego żółtego sera, czyli około 200 g. Wbijamy następnie 2 jaja, dodajemy gałkę muszkatołową do smaku (nawet połowę opakowania), sól, pieprz (opcjonalnie przyprawę z czerwonej papryki łagodnej i ostrej do smaku). Wyciskamy lub kroimy drobno czosnek i dodajemy do reszty. Całość porządnie mieszamy.
- Finał. Wewnętrzną stronę naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków. Talarki powinny mieć grubość do około 1 cm. Jedynie przy pierwszej warstwie talarkami wykładamy również boki naczynia. Na pierwszą warstwę ziemniaków nakładamy 1/3 objętości przygotowanego uprzednio farszu. Polewamy farsz kilkoma łyżkami sosu, nie musi pokrywać w całości farszu. Powtarzamy ten krok jeszcze 2 razy zużywając cały farsz. Powinniśmy mieć więc ułożone już 3 warstwy. Wykładamy jeszcze jedną, ostatnią warstwą ziemniaczanych talarków i polewamy resztą sosu. Wierzch potrawy posypujemy resztą startego sera (około 200 g).
- Pieczenie. Naczynie żaroodporne wkładamy do uprzednio nagrzanego do około 200 stopni Celsjusza piekarnika. Wyjmujemy po około 40 minutach. Po wyjęciu z piekarnika można odczekać jeszcze około 5 minut na lekkie ostygnięcie potrawy.
- Podawanie. Gotową potrawę kroimy pionowo na porcje i za pomocą płaskiej szpatuły lub dużej łyżki wyjmujemy je ostrożnie uważając, aby się nie rozpadły i kładziemy na talerzu.
Szymon Kalinowski
(szymon.kalinowski@dlalejdis.pl)