Zapiekanka ziemniaczana

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną.
Dla niektórych obiad jednoznacznie kojarzy się stereotypowo z ziemniakami, podanymi na talerzu z kotletem i surówką. Inni patrzą na te uprzednio ugotowane warzywo niechętnie.

Może to za sprawą powszechności tej potrawy w naszym kraju. Warto zatem wprowadzić do ziemniaczanego menu trochę urozmaicenia.

Składniki:

  • 10-12 ziemniaków
  • 6 cebul
  • 250 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 250 g szynki
  • 400 g startego żółtego sera
  • pieczarki
  • papryka
  • czerwona fasolka z puszki
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • masło - do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • olej
  • przyprawy: gałka muszkatałowa, pieprz, sól, opcjonalnie papryka, przyprawa do ziemniaków


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki. W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Mogą być lekko niedogotowane.
  2. Farsz. Na patelnię (najlepiej większą) wlewamy kilka łyżek oleju. Obieramy i kroimy nie za drobno cebule, wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Cebulę na patelni solimy, aby uniknąć przypalenia. Kroimy pieczarki i paprykę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy czerwoną fasolkę z puszki. Plastry boczku i szynki kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki, dodajemy na patelnie i dokładnie mieszamy, zwracając uwagę na to, aby rozdzielić sklejone ze sobą kawałki mięsa. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy tak powstałą mieszaninę przez jeszcze 10-20 minut, uważając aby nie przypaliła się. Dzieje się tak najczęściej, gdy wyparuje cała woda, która wycieka z warzyw.
  3. Sos. Do miski wlewamy około 300 ml śmietany 18% i dodajemy połowę startego żółtego sera, czyli około 200 g. Wbijamy następnie 2 jaja, dodajemy gałkę muszkatołową do smaku (nawet połowę opakowania), sól, pieprz (opcjonalnie przyprawę z czerwonej papryki łagodnej i ostrej do smaku). Wyciskamy lub kroimy drobno czosnek i dodajemy do reszty. Całość porządnie mieszamy.
  4. Finał. Wewnętrzną stronę naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków. Talarki powinny mieć grubość do około 1 cm. Jedynie przy pierwszej warstwie talarkami wykładamy również boki naczynia. Na pierwszą warstwę ziemniaków nakładamy 1/3 objętości przygotowanego uprzednio farszu. Polewamy farsz kilkoma łyżkami sosu, nie musi pokrywać w całości farszu. Powtarzamy ten krok jeszcze 2 razy zużywając cały farsz. Powinniśmy mieć więc ułożone już 3 warstwy. Wykładamy jeszcze jedną, ostatnią warstwą ziemniaczanych talarków i polewamy resztą sosu. Wierzch potrawy posypujemy resztą startego sera (około 200 g).
  5. Pieczenie. Naczynie żaroodporne wkładamy do uprzednio nagrzanego do około 200 stopni Celsjusza piekarnika. Wyjmujemy po około 40 minutach. Po wyjęciu z piekarnika można odczekać jeszcze około 5 minut na lekkie ostygnięcie potrawy.
  6. Podawanie. Gotową potrawę kroimy pionowo na porcje i za pomocą płaskiej szpatuły lub dużej łyżki wyjmujemy je ostrożnie uważając, aby się nie rozpadły i kładziemy na talerzu.

Szymon Kalinowski
(szymon.kalinowski@dlalejdis.pl)




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat