Według ekspertów dzieci po ukończeniu 1 roku życia powinny spożywać ok. 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia sugerują, że jest to minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w ich diecie. Wkomponowanie ich w jadłospis najmłodszych nie jest jednak tak proste w chwili, kiedy zewsząd kuszą je słodkie, niezdrowe przekąski. Szczególnie w czasie wakacji, gdy większość czasu spędzają w domu, warto zadbać o budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Sezon letni to czas, kiedy dostęp do świeżych, chrupiących warzyw i owoców jest niezwykle duży, dlatego wykorzystać je w codziennych posiłkach. Jak to zrobić, gdy nasze dziecko za nimi nie przepada? Sprawdź nasze zdrowe przepisy na pyszne przekąski na bazie warzyw i aksamitnego hummusu!
Mini roladki z hummusem
Mniejsza wersja uwielbianych przez dorosłych wrapów. Łatwe w przygotowaniu roladki sprawdzą się w roli drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Możesz zaserwować je także podczas letniego przyjęcia urodzinowego lub spotkania przyjaciół Twoich dzieci!
Składniki (na 2-3 porcje):
Dodatkowo: opakowanie wykałaczek.
Przygotowanie:
Warzywne słupki z hummusem
Szybka, zdrowa i wartościowa przekąska, która doskonale sprawdzi się w ciepłe dni, gdy dzieci stronią od ciepłych posiłków. Jest to także świetna propozycja do lunchboxa podczas wycieczki czy pikniku!
Składniki (na 2-3 porcje):
Przygotowanie:
Kanapeczki z bagietki
Małe kanapki, które zmieszczą się w każdą rączkę to propozycja, która gości w menu wielu milusińskich. Sprawdź, jak przygotować je na bazie chrupiących, sezonowych warzyw, świeżej bagietki i aksamitnego hummusu!
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Mamy nadzieję, że zdrowe inspiracje pomogą Wam przygotować przekąski dla swoich pociech, które znikną w oka mgnieniu z talerza czy lunchboxu!
Fot. Perla Polska
Informacja prasowa