Nie zawsze jednak mamy możliwość wybrania się do ulubionej knajpy lub po prostu chcemy przenieść restauracyjną atmosferę i pyszne jedzenie do własnych czterech kątów. Zrobisz to z łatwością – wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu i dobrej jakości składników. Efekt? Danie rodem z restauracyjnej karty!
Zupa-krem z topinamburu z trybulą i oliwą truflową
Składniki (dla 4 osób):
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzej masło z oliwą, dodaj pokrojoną cebulę i topinambur. Smaż przez ok. 10 minut do momentu, aż cebula się zeszkli, a topinambur zmięknie. Do garnka wlej bulion – całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez następne 15-20 minut. Gdy topinambur będzie miękki i delikatny, zawartość rondla zblenduj ze śmietaną, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek. Dopraw oliwą truflową, szczyptą soli i wymieszaj. Krem nalej do misek, skrop oliwą truflową i udekoruj świeżymi listkami trybuli.
Fot. Nova Wola
Informacja prasowa