“Zupa dobra na wszystko” - recenzja

Recenzja książki “Zupa dobra na wszystko”.
Książka dla tych, którzy szukają inspiracji na oryginalne i smakowite zupy.

Amatorów spędzania wolnego czasu w kuchni ucieszyć powinien fakt, że nakładem wydawnictwa Rebis ukazała się książka "Zupa dobra na wszystko". Znaleźć w niej można kilkadziesiąt autorskich przepisów, które uczynić mogą nasze codzienne obiady prawdziwą ucztą dla żołądka i zmysłów. Swoimi pomysłami podzieliła się gotująca w programie „Pytanie na śniadanie" Jolanta Naklicka-Kleser, która wyraziła w  publikacji swoją miłość i pasję do jedzenia.

W książce znaleźć można przepisy na zupy dobre na wszystko, na wytworne przyjęcia, upalne lato, totalny brak czasu, pustki w lodówce, na wzmocnienie, pluchę za oknem oraz na mroźne wieczory. Szczegółowe opisy przygotowywania potraw poprzedza rozdział wstępny bogaty we wskazówki, jak przygotować „talerz najlepszej zupy na świecie". Znajdziemy w nim informacje o tym, co tak naprawdę jest nam potrzebne, by ugotować smaczną zupę oraz np. opisy technik krojenia. Dowiemy się także z niego, jak odpowiednio przechowywać zupy. Autorka doradza w tej części również, w co warto zaopatrzyć swoją spiżarnię oraz z jakich dodatków możemy korzystać, by ubogacić nasze śniadaniowe, obiadowe czy kolacyjne danie. W publikacji poczytać można m.in. ponadto o tym, jak "wyczarować" dobry bulion.

Atutem książki jest różnorodność i przejrzystość przepisów, poręczny format publikacji oraz przepiękna szata graficzna, która cieszy oczy. Znaleźć można wewnątrz tej literackiej skarbnicy kulinarnej przepisy zarówno dla początkujących kucharzy jak i dla bardzo zaawansowanych adeptów sztuki kulinarnej. Osoby, którym sprawia przyjemność gotowanie, nie powinny mieć nic przeciwko, że na wykonanie niektórych polecanych w książce zup trzeba poświęcić aż kilka godzin. Ci, którzy wolą mniej czasu spędzać w kuchni, również w publikacji wydawnictwa Rebis znajdą propozycje dla siebie. Warto wiedzieć, że pozycja sygnowana nazwiskiem pani Jolanty Naklickiej-Kleser zawiera wiele egzotycznych, niestandardowych i unikatowych przepisów. Inspiracje do nich dostarczyły autorce jej liczne podróże. Ten, kto lubi próbować nowych smaków, znaleźć powinien  w książce punkt wyjścia dla swoich kulinarnych eksperymentów. Komu znudziły się już tradycyjne zupy i chciałby nauczyć się przyrządzania nietuzinkowych dań obiadowych, odkryć może w publikacji wydawnictwa Rebis kopalnię ciekawych i niebanalnych pomysłów, które na dłużej mogą zagościć w jego comiesięcznym menu. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Jolanta Naklicka-Kleser, „Zupa dobra na wszystko", wydawnictwo Rebis, Poznań 2020




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat