Pieczenie czas zacząć

Z każdym kolejnym dniem zbliżamy się do najbardziej rodzinnych Świąt w naszym kalendarzu.

Przypominają nam o tym pięknie udekorowane wystawy i wnętrza sklepów oraz rozbrzmiewająca w nich muzyka nawiązująca do ciepłej atmosfery bożonarodzeniowej. Przedświątecznej krzątaninie może towarzyszyć zmęczenie, które jednak szybko mija, gdy wraz z pierwszą gwiazdką  zasiadamy do stołu z najbliższymi, życząc im wszystkiego najlepszego i obdarowując prezentami.

Boże Narodzenie poza swoim duchowym i społecznym wymiarem kojarzy się nam również ze wspaniałymi potrawami spożywanymi tylko podczas tych niezwykłych Świąt. Bogate i różnorodne menu związane najczęściej z danym regionem obejmuje między innymi takie dania jak wigilijny barszcz z uszkami, kapustę z grochem,  smażonego karpia i rybę po grecku. Na stole nie może zabraknąć także wielu słodkości, pełnych bakalii - wyśmienitego sernika i makowca oraz lubianych szczególnie przez dzieci pierniczków w formie choinki, bałwanka czy gwiazdki. Te wyborne smakołyki znakomicie dekorują stoły przez wszystkie świąteczne dni.

Niektórzy z nas już na początku grudnia komponują bożonarodzeniowy jadłospis, uwzględniając oczywiście także jego słodką część. Pieczenie zaczyna się nawet na kilka dni przed Wigilią. Wcześniej jednak musimy sprawdzić, czy w naszym kuchennym warsztacie posiadamy niezbędne akcesoria. Bez nich nawet z najlepszych składników nie wyczarujemy doskonałych ciast i ciasteczek. W grupie takich akcesoriów powinny znaleźć się odpowiednie blachy do pieczenia. Przy kompletowaniu zestawu kierujemy się rodzajem i kształtem ciast, jakie mają w nich powstać oraz liczbą osób, które je będą spożywać. Możemy wybrać na przykład formy ze stali lub fakturowane, oba rodzaje odznaczają się cennymi zaletami praktycznymi pozwalającymi na łatwe i sprawne pieczenie ulubionych przysmaków. W kolekcji do kuchni firmy Galicja znajdziemy blachy w wielu rozmiarach, które wykorzystamy nie tylko do przygotowania specjałów na Boże Narodzenie, ale również na każdą inną okazję.

Funkcjonalne zestawy
Linia Silver to komplet blach wykonanych ze stali, posiadających praktyczną nieprzywieralną powłokę. Dzięki niej z łatwością wyjmiemy z formy nasze dzieło, a jego spód pozostanie nienaruszony. Odporne na wysokie temperatury dostępne są w kilku użytecznych rozmiarach, co sprawia, że stosownie do naszych potrzeb upieczemy w nich ciasta o różnej wielkości. W kolekcji znajduje się też forma na babkę z tuleją, idealna na Wielkanoc oraz na tartę, którą zwolennicy tego smacznego rodzaju ciasta z pewnością wykorzystają do przygotowania dań obiadowych, kolacji na ciepło i deserów. Powstanie w niej więc na przykład tarta warzywna ze szpinakiem, brokułami i pomidorami, a także wersja na słodko - z owocami i bakaliami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Najmłodszym na pewno spodobają się formy na mufinki – model klasyczny – babka oraz oryginalny – kwiatek. W sam raz na wyśmienitą przekąskę czy dziecięce przyjęcie. Pięknie ozdobione, umieszczone w dekoracyjnych papierowych foremkach wspaniale wyglądają i świetnie smakują. Natomiast na tradycyjny urodzinowy tort niezastąpiona okaże się należąca do tej samej kolekcji praktyczna, okrągła lub kwadratowa tortownica.

Pyszne torty, szarlotki, pierniki, babki oraz babeczki powstaną również w dostępnych w kilku kształtach i rozmiarach - formach Platino.  Wykonane  z wytrzymałej i stali ocynowanej, lekkie i wygodne w użyciu, doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Posiadają charakterystyczną fakturowaną powierzchnię, która jest odporna na przyklejanie ciasta. Podobnie jak formy Silver są łatwe w utrzymaniu w czystości. Obie kolekcje nadają się również do pieczenia potraw mięsnych i warzywnych. Dlatego w każdym kuchennym warsztacie znajdziemy zazwyczaj kilka blach o różnych kształtach i wielkości. 

Te niezwykle użyteczne, choć najczęściej ukrywane we wnętrzu piekarnika lub w szafkach akcesoria są niezastąpionymi pomocnikami każdej pani domu. Na zbliżające się Boże Narodzenie powstaną w nich wspaniałe wypieki takie jak na przykład tradycyjny sernik czy makowiec zwijany z bakaliami.

Makowiec zwijany s. Anastazji
Ciasto
Składniki: 25 dag margaryny, 7 żółtek, 1 szklanka słodkiego mleka, 2-3 łyżki cukru kryształu, 1 kg mąki, 7 dag drożdży, szczypta soli.
Wykonanie: Margarynę utrzeć z żółtkami. W letnim mleku rozpuścić drożdże, z cukrem i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do utartego z żółtkami tłuszczu dodać mąkę z solą oraz podrośnięte drożdże. Ciasto krótko wyrabiać ręką. Do zbyt twardego można dodać jeszcze odrobinę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie makowe
Składniki: ½ kg maku, 5 białek, 20 dag cukru kryształu, 3-4 łyżki miodu, 10 dag rodzynek, 5 dag krojonych migdałów, 10 dag krojonych orzechów, 10 dag tłuszczu, 1 olejek migdałowy, szczypta soli.
Wykonanie: Mak opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować ok. 15 min. Odcedzić na gęstym sicie, zemleć 3 razy. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dodać mak, cukier, miód, bakalie, sól, olejek migdałowy, wymieszać i smażyć ok. 10 min, lekko ostudzić. Białka ubić, dodać do przestudzonego maku. Jeżeli mak jest za suchy, dodać odrobinę słodkiego mleka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, nałożyć nadzienie makowe. Ciasta zwinąć w rulon. Zawinąć w papier, zostawiając miejsce na wyrośnięcie; brzegi papieru założyć pod spód. Przed pieczeniem zawinięte w papier ciasto nakłóć patyczkiem. Piec 40-45 min w temp. 160-170 st. C. *

*Ciasta, torty i ciasteczka siostry Anastazji, S. Anastazja Pustelnik FDC, WAM, Kraków 2016 Str. 36

GALICJA dla Twojego Domu

Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Blacha fakturowana PLATINO 26x12,5x7,5cm
BLACHA NIEPRZ SILVER 28x24,5x6cm
Forma nieprz do muffinek SILVER babka 35x26cm
Tortownica nieprz SILVER kw 24cm
Tortownica prostokątna Platino



Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd