Oczywiście najzdrowsza jest woda, którą dla uzyskania orzeźwiającego smaku, możemy wzbogacić listkami mięty, owocami maliny, plastrami cytryny, pomarańczy, limonki czy ogórka. Zaraz po niej plasują się domowej roboty: kompoty, oranżady, soki – szczególnie lubiane przez dzieci, a co najważniejsze – nieprzesłodzone, bez konserwantów i sztucznych barwników.
Według Instytutu Żywności i Żywienia dobowe spożycie płynów z napojów i produktów żywnościowych dla osoby dorosłej wynosi od 2 do 2,5 l wody. Z kolei dzieci od 4 do 6 roku życia powinny wypijać jej około 1,6 l, a nastolatki, w zależności od wieku i płci od 1,9 l do 2,5 l. Te wskazania mogą być modyfikowane – gdy temperatura powietrza znacząco się podnosi, zapotrzebowanie na płyny wzrasta nawet o 1 l. Pijmy więc na zdrowie, małymi łykami i cały czas, nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia, ponieważ gdy chce nam się pić, organizm sygnalizuje, że już jesteśmy odwodnieni.
Mamo, pić! Gdy dziecko prosi o coś do picia, postarajmy się nie ulegać nawykom i nie kupujmy kolorowych, zawierających nawet 40 g cukru w puszce, gazowanych napoi. Przecież mamy dużo świeżych polskich sezonowych owoców, bogactwo cytrusów o wspaniałych właściwościach, a dla osłody ksylitol lub stewię – naturalne substancje słodzące, niskokaloryczne i o działaniu prozdrowotnym. Z tych składników przygotujemy smaczne, aromatyczne napoje i kompoty dla całej rodziny.
Do ich przyrządzania oraz serwowania przydadzą się kuchenne akcesoria, takie jak: garnki, rondle i cedzaki – najlepiej, jeśli są wykonane ze stali nierdzewnej oraz estetyczne dzbanki i szklanki o ciekawych kształtach, a także wyciskacze do cytrusów. Dzięki nim powstaną wyśmienite kompoty i soki. Na zdjęciach prezentujemy kilka modeli i wzorów praktycznych akcesoriów, które pochodzą ze sklepu firmy Galicja dla Twojego Domu.
Kompot z jabłek i czerwonej porzeczki (smakiogrodu.blogspot.com)
Składniki: 1 kg jabłek (np. papierówek), 1-2 szklanki czerwonej porzeczki, sok z ½ cytryny, cukier lub ksylitol do smaku.
Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Porzeczki obrywamy z gałązek. W garnku zagotowujemy 2 l wody. Wrzucamy jabłka i porzeczki. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do przestudzenia. Owoce odcedzamy. Kompot podajemy schłodzony.
Galicja dla Twojego Domu