Robimy domowe kompoty i napoje

Wyjątkowo upalne lato sprawia, że nie tylko chętnie, ale też obowiązkowo sięgamy po wodę i inne napoje.

Oczywiście najzdrowsza jest woda, którą dla uzyskania orzeźwiającego smaku, możemy wzbogacić listkami mięty, owocami maliny, plastrami cytryny, pomarańczy, limonki czy  ogórka.  Zaraz po niej plasują się domowej roboty: kompoty, oranżady, soki – szczególnie lubiane przez dzieci, a co najważniejsze – nieprzesłodzone, bez konserwantów i sztucznych barwników.

Według Instytutu Żywności i Żywienia dobowe spożycie płynów z napojów i produktów żywnościowych dla osoby dorosłej wynosi od 2 do 2,5 l wody. Z kolei dzieci od 4 do 6 roku życia powinny wypijać jej około 1,6 l, a nastolatki, w zależności od wieku i płci od 1,9 l do 2,5 l. Te wskazania mogą być modyfikowane – gdy temperatura powietrza znacząco się podnosi, zapotrzebowanie na płyny wzrasta nawet o 1 l. Pijmy więc na zdrowie, małymi łykami i cały czas, nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia, ponieważ gdy chce nam się pić, organizm sygnalizuje, że już jesteśmy odwodnieni.

Mamo, pić! Gdy dziecko prosi o coś do picia, postarajmy się nie ulegać nawykom i nie kupujmy kolorowych, zawierających nawet 40 g cukru w puszce, gazowanych napoi. Przecież mamy dużo świeżych polskich sezonowych owoców, bogactwo cytrusów o wspaniałych właściwościach, a dla osłody ksylitol lub stewię – naturalne substancje słodzące, niskokaloryczne i o działaniu prozdrowotnym. Z tych składników przygotujemy smaczne, aromatyczne napoje i kompoty dla całej rodziny.

Do ich przyrządzania oraz serwowania przydadzą się kuchenne akcesoria, takie jak: garnki, rondle i cedzaki – najlepiej, jeśli są wykonane ze stali nierdzewnej oraz estetyczne dzbanki i szklanki o ciekawych kształtach, a także wyciskacze do cytrusów. Dzięki nim powstaną wyśmienite kompoty i soki. Na zdjęciach prezentujemy kilka modeli i wzorów praktycznych akcesoriów, które pochodzą ze sklepu firmy Galicja dla Twojego Domu.  

Kompot z jabłek i czerwonej porzeczki (smakiogrodu.blogspot.com)
Składniki: 1 kg jabłek (np. papierówek), 1-2 szklanki czerwonej porzeczki, sok z ½ cytryny, cukier lub ksylitol do smaku.
Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Porzeczki obrywamy z gałązek. W garnku zagotowujemy 2 l wody. Wrzucamy jabłka i porzeczki. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do przestudzenia. Owoce odcedzamy. Kompot podajemy schłodzony.

Galicja dla Twojego Domu

Powrót strony głównej galerii zdjęć
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Cedzak NDZ głęboki 19.5cm. 24.5cm kopia
Dzbanek Quella 1,45l art 7931 malina
Garnek PRIMO
Rondel NDZ PRIMO 14cm art 5031
Szklanka 250ml karton art 7902
Wyciskacz do cytrusów Citrus 9935 żółty
Wyciskacz do cytrusów TWIST art 8724 pomar
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat