Rodzina blach nieprzywieralnych Silver

W Boże Narodzenie i Nowy Rok chętnie spędzamy wolne chwile na biesiadowaniu w gronie najbliższych. Obok tradycyjnych potraw w naszym menu nie może zabraknąć słodkich smakołyków.

Wykwintne, pyszne ciasta, torty i ciasteczka wymagają odpowiedniej oprawy i to zarówno wtedy gdy znajdują się już na stołach, jak i wcześniej - na etapie przygotowania.

Funkcjonalne akcesoria, które pomagają w pieczeniu tych specjałów, sprawdzają się nie tylko podczas świąt i ważnych uroczystości. Są z nami zawsze, ilekroć mamy ochotę na wyśmienity dodatek do kawy czy herbaty. Dlatego dobrze jest od czasu do czasu przejrzeć kuchenny warsztat  i upewnić się, że niczego w nim nie brakuje. Może warto uzupełnić go o nowoczesne elementy, znacznie ułatwiające pracę lub też po prostu wymienić niektóre z nich. Nadchodzące Święta są idealną okazją do takiego przeglądu. Nowe naczynia i gadżety do pieczenia, jakie pojawią się w naszych kuchniach, będą nam służyły przez kolejny rok.

Kuchenny warsztat
Co powinno znaleźć się w warsztacie domowego cukiernika?
Na pewno formy do pieczenia, które poza takimi akcesoriami jak przesiewacz do mąki, waga kuchenna, wałek i mata silikonowa są jego najważniejszą częścią. To właśnie one nadają niepowtarzalny wygląd wszystkim wypiekom. Z bogatej oferty rynkowej możemy wybrać formy aluminiowe, pokryte powłoką ceramiczną, szklane, silikonowe czy wreszcie bardzo praktyczne wykonane ze stali  - blachy z powłoką nieprzywieralną.  Okrągłe, kwadratowe, prostokątne, wysokie, niskie, na małe muffinki i wielkie baby. Formy o różnorodnych kształtach i wzorach pomogą wykreować smaczne i pięknie udekorowane specjały, które dzięki nim staną się znakomitą ozdobą świątecznego stołu, a później będą umilać spotkania towarzyskie, lub samotne wieczory przy ulubionej lekturze bądź ciekawym filmie.

Pieczenie z pomysłem
Świetną propozycją dla domowego cukiernika jest kolekcja blach nieprzywieralnych Silver marki Galicja. Znajdziemy w niej formy na tartę, muffinki typu standard, kwiatek i babka,  tortownice: kwadratową, prostokątną oraz okrągłe zaopatrzone w praktyczne klamry pozwalające na łatwe wyjmowanie wypieków,  a także podłużne blachy o różnych wielkościach i babkę z tuleją, słowem wszystko, czego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Ta bogata kolekcja umożliwi nam przygotowanie zarówno pysznych słodkości jak też wspaniałych dodatków do kolacji – pasztetów lub tart z warzywami, serem bądź mięsem. Na przyjęcie dla najmłodszych najlepsze będą na pewno wypełnione nadzieniem czekoladowym i kolorowo ozdobione babeczki – muffinki, natomiast urodziny uświetnią wyśmienite torty, udekorowane wielobarwnymi wzorami i napisem przypominającym o obchodzonej rocznicy. Święta i niedziele osłodzą ciasta i ciasteczka przygotowane w blachach podłużnych, znajdą się wśród nich tradycyjne makowce i serniki, szarlotki doskonałe o każdej porze roku, pierniki pełne bakalii czy ciasta biszkoptowe. Wszystko zależy od inwencji twórcy i gustu domowników.

Wykonane z najwyższej jakości stali i pokryte nieprzywieralną powłoką zapewniają komfort  pracy. Do głównych zalet powłoki należy zwiększona odporność na przyklejanie się ciasta, które bez problemu wyjmiemy z formy. W blachach możemy piec z niewielką ilością tłuszczu. Są one także niezwykle trwałe i wytrzymałe na uszkodzenia.  Dodatkowo łatwo i szybko je umyjemy, co znacznie ułatwi nam pracę przy przygotowaniu wypieków.

Dzięki funkcjonalnej rodzinie blach Silver powstaną smaczne ciasta i ciasteczka o różnych kształtach, doskonałe na każdą okazję – na co dzień i od święta. Kolekcja będzie nie tylko znakomitym uzupełnieniem naszego warsztatu cukierniczego, ale także jego estetyczną ozdobą.

Biały Miś – sernik, nie tylko na Święta
/na małą blachę np.

  • 20 dkg zmielonego białego sera
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 20 dkg margaryny
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • 1 kieliszek rumu lub brandy
  • garść mieszanych bakalii
  • cukier puder do posypiania
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Mąkę przesiać z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli. Margarynę stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dalej ucierać, dodając po łyżce mąkę z dodatkami, śmietanę, ser oraz stopiony tłuszcz i alkohol. Bakalie obtoczyć w łyżce mąki i delikatnie połączyć z ciastem. Formę natłuścić i wysypać tartą bulką, delikatnie przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem.*

* Małgorzata Caprari, Kuchnia Polska 1500 przepisów, Warszawa 2006, str. 406

Materiały prasowe Afir Biuro PR firmy Galicja

Powrót strony głównej galerii zdjęć
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
Galicja dla Twojego Domu
BLACHA NIEPRZ SILVER 30x11x7cm art 3921
BLACHA NIEPRZ SILVER 35x11x7cm art 3922
Forma nieprz do muffinek SILVER kwiatek 35x26cm art 8482 op
Forma nieprzywieralna Tarta SILVER 27cm art 8483 op
Tortownica nieprz SILVER kw 24cm art 8479 op
Powrót strony głównej galerii zdjęć

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat