3 letnie przepisy na weekend z przyjaciółmi

Zadbaj o niezbędne akcesoria! Kilka inspiracji kulinarnych.
Tego lata pogoda zdecydowanie nas rozpieszcza. Warto wykorzystać te długie, ciepłe wieczory i spędzać je w gronie znajomych. Nie od dziś wiadomo, że najkrótsza droga do serc naszych bliskich prowadzi przez żołądek. Idealnie się składa, gdyż właśnie teraz dostępnych jest wiele sezonowych warzyw oraz owoców.

By ułatwić planowanie wakacyjnych posiłków, przygotowaliśmy trzy smaczne i proste przepisy, które sprawią, że gotowanie będzie nie tylko niezwykle przyjemne, ale przede wszystkim zdrowe oraz bogate w mnóstwo witamin! Zaskoczmy swoich przyjaciół nie tylko smakiem, ale również letnią aranżacją stołu – o wskazówki w tym zakresie poprosiliśmy ekspertów Salonów Agata.

Zanim rozpoczniemy przygotowywanie przepisów, sprawdźmy czy mamy w domu wszystkie niezbędne akcesoria. W pierwszej kolejności konieczne będą: ostre noże, deska do krojenia, miska, patelnia grillowa, a także wyciskarka do soku. Następnie potrzebować będziemy letniej zastawy: ulubionych talerzy, pucharków, szklanek oraz karafki lub słoju do lemoniady z kranikiem, który jest hitem wakacyjnych przyjęć. Jeśli wszystko mamy, możemy zabierać się do pracy. W przypadku, gdy czegoś nam brakuje, warto zajrzeć do Salonów Agata,   aby wyposażyć się w niezbędne akcesoria. Oferta kuchennego i jadalnianego asortymentu jest bardzo obszerna, więc na pewno każdy masterchef znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.  

Sałatka z mozzarellą i grillowaną piersią z kurczaka z sezonowymi warzywami
Ekspresowa sałatka z mozzarellą, grillowaną piersią z kurczaka oraz sezonowymi warzywami to idealne rozwiązanie na pyszny obiad w upalne dni.

Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 300 g sałatyrukoli
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2 średnich pomidorów
  • 2 ogórków
  • 150 g mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • jednej łyżki musztardy
  • jednej łyżki octu balsamicznego
  • jednej łyżki miodu

Rozpoczynamy od umycia i pokrojenia kurczaka w kostkę. Dodajemy ulubione przyprawy i wrzucamy mięso na patelnię grillową. Warto, by była ona zabezpieczona specjalną, zapobiegającą przywieraniu powłoką. Idealnie sprawdzą się te z Salonów Agata, dostępne w różnych wielkościach i wzorach. Mięso smażymy do uzyskania złocistego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Czas na przygotowanie warzyw. Zaczynamy od ich umycia. Następnie rwiemy na drobne kawałki sałatę lub rukolę, do tego dodajemy pokrojone świeże pomidory, gruntowe ogórki i bazylię. Sałatkę podajemy na dużych, płaskich talerzach lub miskach. Wyłóżmy na nie warzywa, następnie pokrojoną w plastry mozzarellę i ostudzoną pierś z kurczaka. Niech całość zwieńczy słodko-wytrawny dressing na bazie musztardy, octu balsamicznego i miodu. Pyszny oraz zdrowy obiad gotowy!

Sorbetowe lody arbuzowe
A co na deser? Latem najlepiej sprawdzą się orzeźwiające lody.  

Do ich przygotowania będziemy potrzebować:

  • 1 dużego arbuza
  • 250 ml zimnej wody
  • gałązki świeżej mięty

Arbuza kroimy na pół i wydrążamy z niego miąższ. Następnie przekładamy go do dużej, plastikowej lub stalowej miski. Do jej zawartości wlewamy szklankę zimnej wody. Całość blendujemy i przekładamy do pojemnika. Wkładamy go na 3 godziny do zamrażarki, by nasz sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. Gdy sorbet jest już gotowy, przekładamy go do szklanych pucharków. W Salonach Agata dostępnych jest wiele ciekawych propozycji, które pięknie zaprezentują się na stole. Znajdzie się coś dla tych, którzy uwielbiają prostotę, jak i tych, którzy szukają bardziej oryginalnych wzorów. Dla podkreślenia smaku oraz wzmocnienia orzeźwienia, przysmak podajemy ze świeżą miętą.

Domowa lemoniada z cytrusów z miętą
Absolutny klasyk wakacyjnych spotkań ze znajomymi oraz idealny sposób na pyszne nawodnienie i orzeźwienie. Domowa, cytrusowa lemoniada wpasuje się w gusta dorosłych, a także dzieci, a co najważniejsze – dostarczy każdemu potrzebnej witaminy C.  

Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 2 sporych cytryn
  • 1 litra zimnej wody
  • 3 łyżek miodu / cukru trzcinowego
  • gałązki świeżej mięty

Zacznijmy od zorganizowania wysokiego dzbanka lub specjalnego słoju z kranikiem. Następnie dokładnie umyjmy dwie spore cytryny i wyciśnijmy z nich sok. Idealnie sprawdzi się do tego wyciskacz do cytrusów.

Wyciskacz, wykonany z tworzywa sztucznego, to praktyczny element wyposażenia kuchni. Ułatwia, a także przyspiesza przygotowanie soków czy koktajli. Pojemniczek z miarką zapobiega przedostawaniu się pestek do naczynia, a wygodny uchwyt i dzióbek ułatwiają wlewanie płynu.

Napój przelewamy do przygotowanego naczynia. Dolewamy do niego litr schłodzonej wody.  Do tego dodajemy 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego. Dokładnie mieszamy. Na koniec do dzbanka wkładamy gałązkę świeżej mięty. W wyjątkowo upalne dni można również dodać kilka kostek lodu. Lemoniada gotowa – życzymy smacznego orzeźwienia!

Warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Posiłki, które z nich powstają, są szybkie i lekkie, a także pełne witamin oraz zdrowego błonnika. Są idealne na upalne, letnie dni. Ich sprawne i przyjemne przygotowanie ułatwią nam akcesoria z bogatego asortymentu Salonów Agata. Wyposażmy kuchnię w uniwersalne oraz potrzebne na co dzień produkty. Dzięki nim przygotowywanie posiłków stanie się przyjemnością, a znajomi będą wpadać zdecydowanie częściej, niż kiedykolwiek wcześniej.

Fot. Agata S.A
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat