Przepisy na dobry dzień!

24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i sycące śniadanie.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po nocnym poście powinniśmy bowiem dostarczyć naszemu organizmowi solidną dawkę energii. Na śniadanie warto więc spożyć 500-600 kcal, czyli około 25-30 proc. całodziennego zapotrzebowania kalorycznego. Regularne jedzenie śniadań ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie: zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca czy otyłości. Warto więc przyswoić sobie zasadę „Śniadanie musi być!” i dbać o ten codzienny, poranny posiłek.

Zainspiruj się naszymi przepisami!

Oryginalna pasta szpinakowa – doskonały dodatek do pieczywa!

  • Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 70 g orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie
  • 200 g Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 25 g płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Szpinak zmiksuj z orzechami nerkowca, następnie dodaj Serek Twój Smak Aksamitny i płatki drożdżowe, całość wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko.
  2. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Nałóż pastę na ulubione pieczywo i ciesz się pysznym smakiem śniadania!

Polecany produkt:
Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy to doskonały serek o naturalnym smaku i gładkiej konsystencji. Idealnie się rozsmarowuje. Wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka z lokalnych gospodarstw. Znakomicie sprawdza się na kanapkach – solo lub z ulubionymi dodatkami. Wspaniały także jako baza do past.

Jaglanka z orzechami, serkiem i borówkami – szybkie i zdrowe śniadanie bez glutenu!

  • Przygotowanie: 20 min. Porcje: 2

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • kilka łyżek miodu
  • 100 g orzechów (nerkowca lub pinii)
  • 1 Serek Twój Smak naturalny OSM Piątnica
  • 100 g borówek

Wykonanie:

  1. Orzechy utłucz na miazgę w moździerzu. Wlej do rondla mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj 15 minut.
  2. Ściągnij z ognia, dodaj łyżkę miodu i serek Twój Smak z Piątnicy, wymieszaj.
  3. Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i potłuczonymi orzechami polej miodem.

Polecany produkt:
Twój Smak naturalny OSM Piątnica to znakomity serek do smarowania, który wyróżnia się kremową konsystencją oraz prostym, naturalnym składem. Doskonale się rozsmarowuje, ale jednocześnie jest odpowiednio kruchy. Idealny na kanapki oraz do przygotowania dipów czy past.

Łososiowe rollsy z warzywami – złap na drogę!

  • Przygotowanie: 20 minut Porcje: 2

Składniki:

  • 2 gotowe placki tortilli (można też użyć naleśników)
  • 1 Serek śmietankowy z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 2 gałązki świeżych ziół
  • szczypior lub por
  • rozmaryn

Wykonanie:

  1. Placki tortilli posmaruj serkiem śmietankowym z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy.
  2. Na serku ułóż liście sałaty, a następnie plasterki pomidora i ulubione zioła.
  3. Placki tortilli ciasno zroluj, potnij na 3-4 centymetrowe kawałki i każdy delikatnie przewiąż szczypiorkiem lub paseczkami z pora. Porada: Udekoruj rollsy rozmarynem, będą nie tylko smakować ale i wspaniale wyglądać! Smacznego!

Polecany produkt:
Serek śmietankowy z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy to wyśmienity, idealnie gładki serek, który świetnie się rozsmarowuje. Powstaje z najwyższej jakości mleka, ma prosty skład, a dzięki dodatkowi aromatycznego łososia cechuje go wyjątkowy smak. To wspaniały dodatek do pieczywa czy tortilli, a także składnik past lub dipów.

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat