Zaproś pandę do swojej kuchni i gotuj w odcieniach czerni i bieli!

Bento z pandami - przepis kulinarny.
Nie od dziś wiadomo, że w gotowaniu wygląd potrawy ma równie duże znaczenie jak jej smak. Nic więc dziwnego, że inspiracji na aranżację talerza szukamy wszędzie, gdzie się da – także w przyrodzie. Tym razem podpowiadamy jak sprytnie przemycić do Twojej kuchni niezwykle uniwersalne i eleganckie połączenie czerni i bieli – kolorów charakterystycznych dla wesołej pandy.

Menu w pandastycznym stylu na każdą okazję
Cookidoo® – platforma z przepisami na Thermomix® już nie raz zaskoczyła swoich użytkowników, a kolejne, publikowane w niej kolekcje przepisów, stają się źródłem inspiracji i motywacją do kulinarnych eksperymentów. Tym razem twórcy przepisów na Thermomix® motywem przewodnim najnowszej kolekcji uczynili połączenie dwóch kolorów – czarnego i białego. Na kolekcję składa się 10 przepisów, zarówno na dania słodkie, jak i wytrwane. Nie zabrakło wśród nich takich, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy jak czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym. W kolekcji znajdziecie też takie, które wywołają uśmiech na twarzach gości, gdy zaserwujesz im deser, czy najmłodszych po otworzeniu boxa lunchowego podczas przerwy w szkole. Przykłady? Sernik, którego wierzch zdobi wizerunek uroczej pandy, czy lunchowe bento z pandami.

Udostępnienie nowej, nieco zaskakującej kolekcji przepisów na platformie Cookidoo® to nie przypadek! Z początkiem kwietnia, producent urządzenia Thermomix® wystartował z wyjątkową, pandastyczną akcją promocyjną, w ramach której dwa urządzenia TM6, jedno w białej, drugie w czarnej obudowie, można kupić w niezwykle atrakcyjnej cenie!

Bo do pandy trzeba dwojga!
Za zestaw Panda, czyli dwa urządzenia Thermomix® – jedno w białej, drugi w czarnej obudowie, zapłacisz łącznie 10 900 zł. Ale to nie wszystko! Możesz jeszcze wzbogacić zestaw o nowość w ofercie, czyli o Thermomix® Sensor – czujnik, dzięki któremu każde danie będzie wypieczone i wysmażone w punkt. W ramach promocji, do swojego pandastycznego zestawu dwóch urządzeń możesz zamówić jeden Thermomix® Sensor, płacąc za całość 11 395 zł. Z kolei, jeśli w Thermomix® Sensor zamierzasz wyposażyć zarówno biały, jak i czarny Thermomix® i zdecydujesz się na zestaw z dwoma sensorami, zapłacisz za niego 11 890 zł, a jeden Thermomix® Sensor wyniesie cię wówczas 495 zł, czyli 200 zł mniej niż w cenie regularnej.

Niezwykła, pandastyczna oferta od Vorwerk trwa do końca kwietnia lub do wyczerpania zapasów.

Gotujcie z Thermomix® i postawcie na pandastyczne chillowanie!

Bento z pandami

Składniki

  • 1000 g wody
  • 200 g ryżu do sushi
  • 4 jajka, dokładnie umyte
  • 3 łyżki octu do sushi (patrz wskazówka)
  • Sos orzechowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki
  • 80 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g sosu sojowego
  • 5 g oleju sezamowego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • Dodatki
  • 320 g warzyw, mieszanych, np. kalarepy, marchewki, różnokolorowych papryk, bez gniazd nasiennych, selera naciowego, bez łyka, pokrojonych w słupki (1,5 x 5 cm)
  • 1 - 2 wodorosty nori
  • 8 liści sałaty

Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować na parze 22 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma. Jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do miski i wymieszać z octem, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.

Sos orzechowy

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło orzechowe, wodę, sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i chili, podgrzewać 2 min/50°C/obr. 2.5. Sos orzechowy przelać do słoiczków, odstawić.

Dodatki

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej warzywa, odstawić.
  2. Przygotować 8 kawałków folii spożywczej. Na kawałek folii spożywczej nałożyć 2 łyżki ryżu (ok. 70 g), owinąć i uformować w podłużny, owalny kształt. Rozwinąć, odstawić. Czynność powtórzyć dla pozostałej części ryżu.
  3. Nożyczkami wyciąć z arkusza nori zaokrąglone uszy i oczy, nos i usta oraz szerokie pasy. Kolejno rozwijać kulki ryżu, następnie za pomocą pęsety układać na ryżu wycięte kształty, tworząc głowę i łapki pandy. Ponownie zawinąć w folię, docisnąć dłońmi, aby skorygować kształt pand i aby wodorosty dokładnie przykleiły się do ryżu.
  4. Pojemniki na lunch wyłożyć sałatą. Na sałacie ułożyć pandy. Ugotowane na twardo jajka obrać, przekroić na pół, odstawić. Z pozostałych kawałków wodorostu wyciąć dowolne oczy i usta, ułożyć na żółtkach. Obok pand i jajek równomiernie rozłożyć odważone warzywa. Bento z pandami podawać w formie lunchboxu z dodatkiem sosu orzechowego.

Fot. Vorwerk Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat